Inhoudsopgave
Waar gaat het Nederlands volkslied over?
De tekst van het Wilhelmus ontstond ergens tussen de start van de oorlog en de inname van Den Briel op 1 april 1572. Dit was de eerste vesting die, door de watergeuzen, in handen kwam van het verzet der Nederlanden. Maar het lied beschrijft de gedachtegang van Willem van Oranje in de strijd voor onafhankelijkheid.
Wat is de tekst van het Wilhelmus?
“Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitsen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een Prinse van Oranje ben ik, vrij, onverveerd, den Koning van Hispanje heb ik altijd geëerd.”
Wie heeft het volkslied geschreven?
Willem van Oranje heeft het Nederlandse volkslied NIET geschreven. Hij is wel het onderwerp van het lied. Het is waarschijnlijk zijn vriend Felix Marnix van Sint Aldegonde die zo rond 1572 de tekst heeft geschreven.
Waarom staat er in het Wilhelmus van Duitsen bloed?
Duitse bloed betekende in de 16e eeuw dus nog zowel Duits als Nederlands. In diezelfde eeuw was de Republiek der Nederlanden in oorlog met Spanje. Dit was de 80-jarige oorlog. Het Wilhelmus versterkte de onderlinge saamhorigheid van het volk, het was een soort clublied tijdens de oorlog.
Wie is de veronderstelde dichter van het Wilhelmus?
Eindelijk is duidelijk wie het Wilhelmus heeft geschreven. Volgens Nederlandse en Vlaamse onderzoekers was het de 16de-eeuwse dichter Petrus Datheen.
Wat bedoelen ze in de tekst met Duitsen bloed?
Sindsdien heeft er altijd veel ‘Duits bloed’ in de familie gezeten. Onze huidige koning heeft een Duitse vader, grootvader, overgrootvader en betovergrootmoeder. Het ‘Duitsen bloed’ mag dan wel toepasselijk zijn voor de koninklijke familie, oorspronkelijk was Duits een ander woord voor Nederlands.
Wat betekent Duitsen?
Tegenwoordig is Duits alleen in die betekenis, ‘uit of van Duitsland’, in gebruik.
Wat betekent Duytschen?
De zestiende-eeuwse bijbelvertalingen in de inheemse taal bijvoorbeeld worden aangeduid met ‘duytsch’. Gaat het om de Duitse huurlegers, dan betekent ‘duytsch ‘ ‘Duits’, of beter: ‘uit het oosten, niet bij ons horend’. Ook in onze tijd zijn sommige aardrijkskundige – of volkerennamen meerduidig.
Hoe komt de koning van Spanje in ons volkslied?
Je moet weten dat het volkslied eigenlijk door Willem van Oranje zelf uitgesproken is. Of dat ook echt zo geweest is daar is geen bewijs voor. Dus Willem van Oranje “zegt” dus eigenlijk dat hij de koning van Hispanje eert. En dat klopt, hij kon goed opschieten met Karel V.