Inhoudsopgave
Wat is de Gini coefficient van Nederland?
Die ongelijkheid wordt uitgedrukt met het gini-coëfficiënt, waarbij 0 staat voor volledige gelijkheid en bij 1 al het vermogen bij één persoon ligt. In Nederland is dat coëfficiënt bijna 0,9.
Is er veel sociale ongelijkheid in Nederland?
Vergeleken met andere Europese landen is de ongelijkheid in inkomen relatief laag in Nederland. Vergeleken met eerdere decennia is de inkomensongelijkheid in Nederland vrijwel gelijk gebleven. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) houdt dit al jaren bij en kan deze waarden dus vergelijken.
Wat meet de Gini Coefficient?
De Ginicoëfficiënt is een maatstaf voor de inkomens- of vermogensongelijkheid. De waarde van de Ginicoëfficiënt G ligt tussen 0 en 1. Bij een volkomen gelijke verdeling is G gelijk aan nul. Als het totale inkomen (vermogen) geconcentreerd is bij één huishouden (totale ongelijkheid) dan is G gelijk aan 1.
Hoe werkt de Gini index?
Hoe dit getal berekend wordt, hoef je niet precies te weten. Wat je wel moet weten is dat hoe hoger dit getal is, des te ongelijker het land is aangaande inkomensverdeling. Hierin betekent het getal 0 dat het inkomen volkomen gelijk verdeeld is en het getal 1 dat het inkomen volkomen ongelijk verdeeld is.
Wat is het verschil tussen arm en rijk in Nederland?
De kloof tussen arm en rijk is mede daardoor vooral zichtbaar in het vermogen van Nederlanders. De rijkste 10 procent bezit samen duizend miljard euro (1 biljoen), anderhalf keer zoveel als de rest van Nederland aan bezittingen heeft.
Hoe hoog was de Gini-coëfficiënt in 2015 voor belastingen premies en uitkeringen?
Zonder belastingen en uitkeringen steeg de Gini-coëfficiënt in Nederland tussen 2001 en 2015 van 0,53 naar 0,56. Na belastingen en uitkeringen is de Gini-coëfficiënt veel lager; sinds 2001 schommelt die tussen de 0,28 en 0,29.
Hoe bereken je Gini index?
De Ginicoëfficiënt wordt berekend als de helft van het gemiddeld verschil in inkomen (vermogen) tussen huishoudens gedeeld door het gemiddeld inkomen (vermogen).
Hoeveel ongelijkheid is er in Nederland?
Eerst het goede nieuws: Nederland is, als je naar statistieken over inkomens kijkt, een van de landen met de minste ongelijkheid. Hier incasseren de 20 procent mensen met het hoogste inkomen gemiddeld vier keer zo veel als de 20 procent met het laagste inkomen, terwijl dat verschil in de meeste landen groter is.