Wat houdt de Dolkstootlegende in?

Wat houdt de Dolkstootlegende in?

Een ‘dolkstoot’ is een geniepige aanval met een steekwapen. Volgens de aanhangers van de dolkstootlegende was dit de oorzaak van de Duitse nederlaag in de Eerste Wereldoorlog geweest: een verraad van interne vijanden, een aanval vanuit het eigen land.

Waardoor raakte Duitsland na de Eerste Wereldoorlog twee keer in een grote economische crisis?

Na de Eerste Wereldoorlog ging het erg moeilijk met de economie van de landen die hadden meegedaan in de oorlog. Er waren veel schulden gemaakt en veel industrieƫn hadden veel oorlogsproducten gemaakt en moesten nu overschakelen op gewone producten.

Wat gebeurde er in 1921 in Duitsland?

Tussen 1921 en 1923 heerste er hyperinflatie in de Weimarrepubliek. De Duitse papiermark kelderde in waarde en leidde tot armoede onder de bevolking, interne politieke instabiliteit en de bezetting van het Ruhrgebied door Frankrijk en Belgiƫ.

Wat zijn de gevolgen van de Dolkstootlegende?

De conservatieven en de militairen legden de schuld van de verloren oorlog bij de Weimarrepubliek. Die had immers het keizerrijk ten val gebracht en vrede gesloten, terwijl het Duitse leger nog wel verder had kunnen strijden en wellicht nog kunnen winnen.

Waardoor ontstond hyperinflatie in Duitsland?

De Duitse hyperinflatie van 1922-1923 is wel het bekendst. Deze inflatie was een gevolg van het feit dat de Fransen het Ruhrgebied bezetten om herstelbetalingen van de Duitsers af te dwingen. De Duitse overheid koos er om politieke redenen voor om de uit protest in staking gegane arbeiders door te betalen.

Wat is hyperinflatie Duitsland?

Hoeveel geld moest Duitsland betalen na de Tweede Wereldoorlog?

Na enige aanpassingen is het bedrag uiteindelijk vastgesteld op 132 miljard goudmark. Verder moest Duitsland ook een aantal betalingen in natura doen. Ook Bulgarije werd in het Verdrag van Neuilly verplicht tot het doen van herstelbetalingen. Duitsland kon de betalingen al snel niet meer opbrengen.