Is lactose-intolerantie normaal?

Is lactose-intolerantie normaal?

Alleen Europeanen lijken in meerderheid lactose op volwassen leeftijd te kunnen verteren, dit wordt ook wel lactase-persistentie genoemd. Maar ook in Europa is volgens schattingen 10 tot 15% van alle mensen lactose-intolerant.

Kan een koe lactose-intolerant zijn?

Bij een lactose-intolerantie kun je bijvoorbeeld nog wel harde Hollandse kaas en lactosevrije zuivel gebruiken, terwijl je bij een koemelkallergie helemaal geen zuivelproducten mag. Nog een verschil: een koemelkallergie komt vooral voor bij baby’s, terwijl een lactose-intolerantie vooral bij volwassenen voorkomt. ‘

Hoeveel procent van de wereldbevolking is lactose-intolerant?

Meer dan 70% van de mensen op aarde heeft lactose-intolerantie. Dit komt omdat de hoeveelheid lactase (het enzym) afneemt na de periode waarin een kind borstvoeding krijgt.

Hoeveel procent van de Aziaten is lactose-intolerant?

Melk is voor baby’s Melk is de beste zuigelingenvoeding die denkbaar is, liefst van je eigen moeder. Maar na de zuigelingenfase kunnen de meeste mensen geen lactose meer verdragen. In Aziatische en Afrikaanse landen is tot 90 procent van de volwassenen lactose-intolerant.

Hoe herken je een lactose-intolerantie?

Bekende symptomen van lactose-intolerantie zijn buikpijn, diarree, een opgeblazen buik, winderigheid en misselijkheid. Het wordt veroorzaakt doordat het lichaam geen of weinig lactase aanmaakt.

Wat is het verschil tussen lactose-intolerantie en galactosemie?

Mensen met lactose-intolerantie krijgen geen klachten van galactose. Zij missen het enzym lactase, waardoor lactose niet kan worden afgebroken. Het onverteerde lactose wordt door de darmbacterieën afgebroken. Dat gaat gepaard met productie van gassen en geeft darmklachten, zoals buikpijn, winderigheid en diarree.

Hoeveel Nederlanders zijn lactose-intolerant?

In Nederland heeft ongeveer 2% van de volwassenen lactose-intolerantie. Er bestaan veel misverstanden over overgevoeligheid voor lactose. Wat zijn de belangrijkste feiten en voor welke producten kunnen mensen met lactose-intolerantie wel kiezen. Zuivel staat in de Schijf van Vijf en dat is niet voor niets.

Hoe testen ze of je lactose-intolerantie heb?

Lactose-intolerantie kan op verschillende manieren getest worden. De bekendste lactose-intolerantie testen zijn de waterstof-ademtest, Lactose Tolerantie Test (LTT) en de eliminatie-provocatietest. De waterstof-ademtest meet de samenstelling van waterstof in de adem na het consumeren van lactose.