Wat is selenium vergiftiging?

Wat is selenium vergiftiging?

Selenium vergiftiging kan onstaan bij meer dan 800 ug / dag met kenmerken als vermoeidheid, hoofdpijn, nervositeit, speekselvloed, diarree, knoflook geur in de adem, broze nagels, haaruitval, lever- en nierschade, acute ontsteking van het slijmvlies van de ogen, ontsteking van het strottenhoofd en de stembanden.

Hoeveel selenium per dag maximaal?

Aanvaardbare bovengrens

Leeftijd (jaar) Aanvaardbare bovengrens selenium microgram/dag
7-10 130
11-14 200
15-17 250
18 jaar en ouder 300

Is selenium bloedverdunnend?

Selenium kan de werking van cholesterolverlagende medicatie (statines) en bloedverdunners beïnvloeden. Let op: druivenpitextract/resveratrol, gember, ginkgo biloba, ginseng, groene thee, knoflook/quercetine, kurkuma, lijnzaad, Q10, visolie/omega-3 vetzuren en vitamine E hebben ook een bloedverdunnend effect.

Wat is selenium en wat doet het?

Wat is selenium en wat doet het? Selenium speelt een rol bij de aanmaak van je lichaamscellen en het speelt een rol bij de goede werking van de schildklier. Ook beschermt selenium rode bloedlichaampjes en je lichaamscellen tegen beschadiging door vrije radicalen. Het mineraal selenium heeft derhalve de werking van een antioxidant.

Hoe zit selenium in voedingsmiddelen?

Selenium zit in veel voedingsmiddelen. Vooral in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten) zit veel selenium. Ook vlees, volkoren graanproducten en zuivelproducten leveren in Nederland een belangrijke bijdrage aan de hoeveelheid selenium die we binnenkrijgen.

Waarom is selenium belangrijk voor de schildklier?

Selenium of seleen is een spoorelement. Selenium zit in de lever en beschermt rode bloedlichaampjes en cellen tegen beschadiging. Verder maakt selenium zware metalen die soms in voeding terecht kunnen komen minder giftig. Selenium is ook belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Wat is een selenium spoorelement?

Omschrijving. Selenium (seleen) is een spoorelement. Een spoorelement is een mineraal waarvan het lichaam maar erg weinig nodig heeft.