Welke soort vertellers zijn er?

Welke soort vertellers zijn er?

Er zijn verschillende soorten vertellers, zoals de ik-verteller, de onzichtbare verteller, de personale verteller en de alwetende verteller.

  • Het perspectief.
  • De verteller.
  • De diverse mogelijkheden/combinaties.
  • Vertellende ik: een ik-persoon die gebeurtenissen uit het verleden vertelt, achteraf vertelt dus.

Hoe weet je of een boek een D boek is?

Indeling op leeftijd Op de rug van de bibliotheekboeken vind je letters waarmee aangegeven wordt voor welke leeftijd het boek bedoeld is. A-, B-, C- en D-boeken zijn op alfabetische volgorde in de kasten geplaatst. Zoek je bijvoorbeeld een boek van Carry Slee. Kijk dan bij de ‘S’.

Wat is de sfeer van een boek?

De plaats, het weer en het tijdstip bepalen de sfeer van een situatie. Ook in verhalen is dat zo. De schrijver kiest zorgvuldig de plaats uit waar een verhaal zich afspeelt, hij bedenkt welke weersomstandigheden het beste passen en wanneer het verhaal zich moet afspelen.

Welke perspectieven heb je?

Dat kunnen er drie zijn:

  • Een ik-figuur (eerste persoon). Die dan ofwel het verhaal beleeft ofwel erop terugkijkt en dus al meer weet over de afloop.
  • Een hij-/zij-figuur (derde persoon).
  • Meerdere vertellers (Meervoudig perspectief).

Hoe beschrijf je de structuur van een boek?

De analyse van de structuur van romans, novelles en verhalen wordt verhaalanalyse genoemd. De structuur wordt ook wel ‘compositie’ of ‘samenhang’ genoemd. Bij verhaalanalyse onderscheiden we de volgende elementen: opbouw, tijd, ruimte, perspectief, personages, motieven, thema, titel en (evt.)

Welke leidmotieven zijn er?

Er zijn verschillende soorten motieven; 1e abstracte motieven , zoals; toeval, liefde, haat, verraad, angst, schuld en boete, wraak. 2e leidmotief , concreet, tastbaar en terugkerend. Dit heft een symbolische functie.

Hoe herken je een motief?

Een motief in literatuur is een herhaaldelijk terugkerend element. We herkennen het omdat het ook in andere verhalen voorkomt (bijv. driehoeksverhoudingen, generatieconflicten) of omdat het binnen hetzelfde verhaal meermalen voorkomt (bijv. een voorwerp, een lied, een kleur, een bepaalde handeling, een gevoel).

Welk niveau is Spijt?

Uitleg classificatieresultaat:

Geweld 6
Angst 9
Seks AL
Grof taalgebruik
Discriminatie AL

Hoe kan een sfeer zijn?

Sfeer kan men definiƫren aan de hand van tien elementen. Dit zijn: Licht, kleur, geluid, communicatie, smaak, gevoel, vorm, stijl, geur en temperatuur. Ons gevoel zegt ons of een sfeer goed aanvoelt of juist niet. Wij gaan niet de omgeving ontleden aan welke elementen we deze specifieke sfeer kunnen definiƫren.