Inhoudsopgave
Hoe meiklokjes vermeerderen?
Vermeerder uw Lelietje van Dalen U kunt uw Lelietje van Dalen wortelstokken vermeerderen door deling, hetzij na de bloei of in de herfst. Overvolle klonten kunnen uit de grond worden gehaald, opgepot en binnengebracht om verder te bloeien. Herplant de Lelietje van Dalen buiten na de bloei.
Welke grond voor meiklokjes?
Meiklokjes staan dan ook graag op een schaduwrijke standplaats. De planten gedijen goed op voedzame licht zure grond onder struikgewas. De ondergrondse wortelstokken groeien heel snel aan waardoor je al snel een mooi meiklokjestapijt verkrijgt.
Waar groeien meiklokjes?
Het meiklokje of lelietje-van-dalen is een grasachtige vaste plant van de leliefamilie (Liliaceae). Het groeit in heel Europa en Noord- en West-Amerika en bloeit in mei op licht beschaduwde plaatsen, vooral in eiken-beukenbossen met een vochtige, voedselrijke, humushoudende bodem.
Kan je meiklokjes zaaien?
Of herplant de stam van de plant die, als de omstandigheden ideaal zijn, volgend seizoen een nieuwe bloem kan teruggeven. Je kan ook gewoon naar een tuinwinkel stappen. Maar daarvoor tot de herfst. Oktober is namelijk de ideale maand om meiklokjes te planten.
Wat is het verschil tussen sneeuwklokjes en meiklokjes?
Meiklokjes zijn trotser dan sneeuwklokjes, want hebben meer bloempjes per stengel en gaan voor heerlijke lentegeur. Ten opzichte van lenteklokjes hebben ze dan weer net hun meer lieflijk formaat, want slechts half zo groot. Meiklokjes houden het op een bescheiden 20 cm.
Kan je meiklokjes herplanten?
Als je het geluk hebt om een ongesneden meiklokje vast te krijgen, kun je proberen deze in je tuin te herplanten. Meiklokjes – ook wel lelietjes-van-dale – worden ook in potten verkocht en bevatten dan een zogenaamde “klauw”.
Waarom meiklokjes op 1 mei?
Traditie. De Franse traditie om op 1 mei meiklokjes te schenken wordt toegeschreven aan koning Charles IX. Die kreeg op 1 mei 1561 een bundel lelietjes-van-dalen om hem geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar.
Is het lelietje-van-dalen giftig?
Het lelietje-van-dalen komt voor in bossen en in weiden. In principe is het niet giftig, tenzij er grote hoeveelheden van worden gegeten, maar dit komt slecht sporadisch voor. Inname veroorzaakt koliek, diarree, versnelde hartslag en verwijde pupillen.