Welke gevolgen heeft de schuine stand van de aardas?

Welke gevolgen heeft de schuine stand van de aardas?

Dat maakt nogal uit voor hoe de dag en de nacht eruitzien. Onze bolvormige aarde draait in een dag rond zijn as, met de dag en de nacht als resultaat. De schuine stand van de aardas heeft invloed op de hoek waarmee het zonlicht invalt en dus op het seizoen waar we ons in bevinden.

Waar staat de maan s nachts?

Zo is een Volle Maan natuurlijk de gehele nacht zichtbaar, omdat hij zich ongeveer tegenover de zon aan de hemel bevindt. Een Eerste Kwartier-maan is alleen in de eerste helft van de nacht te zien; een Laatste Kwartier-maan alleen in de laatste helft van de nacht.

Kan je de nieuwe maan zien?

“De maan draait in één maand om de aarde heen. Daar komt het woord ‘maan’ vandaan”, vertelt Adrie. “Dat betekent dat hij net zo vaak overdag te zien is als ’s nachts. Alleen overdag let je er niet zoveel op, omdat hij te dicht bij de zon staat waardoor je hem niet zo goed ziet.”

Wat zou er gebeuren als de aardas recht zou staan?

Als de aarde recht zou staan, dan zouden landen rond de Noord- en Zuidpool het hele jaar lang in de kou en in het donker staan. En als de aarde nog schever zou staan, dan zouden er hele gekke dingen gebeuren met de seizoenen… Net zoals op de planeet Uranus.

Wat gebeurt er als de baan van de aarde verandert?

Met de langere, koelere winters bij een verdere baan heb je een verhoogde kans op ijstijden, omdat ijsvorming en sneeuw in de winter ook de albedo van de planeet verhoogt – er wordt meer zonlicht weerkaatst en dus energie verloren.

Hoe is de aarde scheef komen te staan?

De rotatieas van de aarde staat scheef t.o.v. het baanvlak van de planeten, de ecliptica. De hoek bedraagt 23,5 graad. Omdat onze planeet bovendien afgeplat is, oefenen de aantrekkingskrachten van zon en maan een koppel uit op de aarde.

Hoe staat de aardas?

De aardas staat in een hoek van 66°33′ op het baanvlak van de aarde rond de zon, de ecliptica; hierdoor varieert in de loop van het jaar de hoek waaronder de zonnestralen het aardoppervlak raken en ook de lengte van de dag ten opzichte van de nacht.

Kan de aarde uit de baan?

Kort antwoord: Nee, tenzij het een botsing met een andere planeet betreft. Langer antwoord: De aarde is een grote, zware planeet.