Hoe werkt de BRADENschaal?
De BRADENschaal is een instrumenten waarmee het risico op ontwikkelen van decubitus wordt vastgesteld. De schaal bestaat uit 6 items: zintuigelijke waarneming, vochtigheid van huid, mate van activiteit, mate van mobiliteit, voedingstoestand en de mate van schuif- en wrijvingskrachten.
Wat is een Norton schaal?
Het doel van de Nortonschaal is het beoordelen van het risico voor het ontwikkeling van decubitus. Zij bestaat uit 5 items die betrekking hebben op de algemeen lichamelijke toestand, de geestelijke toestand, activiteit, mobiliteit en incontinentie.
Wat wordt met de Bradenschaal gemeten?
De Bradenschaal is een instrument dat het risico meet op de ontwikkeling van decubitus. In het dagelijks leven van verpleegkundigen worden meetinstrumenten gebruikt. Denkt u bijvoorbeeld aan het gebruik van de thermometer, de bloeddrukmeter, maar ook de complexiteitsscore die in de thuiszorg wordt toegepast.
Welk hulpmiddel vergroot bij sommige cliënten het risico op decubitus?
De grootste risicofactor is immobiliteit, aangezien dit causaal verband houdt met de duur van de blootstelling aan druk. Het risico neemt toe naarmate de patiënt minder mobiel is. Totale immobiliteit: Als spontane bewegingen niet meer mogelijk zijn, loopt de patiënt absoluut risico.
Wat te doen om decubitus te voorkomen?
Hoe kunt u zelf decubitus helpen voorkomen?
- Verander regelmatig van houding. In de (rol)stoel door u tenminste één keer per uur op te drukken van de zitting.
- Voorkom wrijving.
- Zorg voor goede hygiëne.
- Let op bij incontinentie.
- Zorg voor een goede onderlaag.
- Zorg voor een goede voeding.
Wat is decubitus scorelijst?
Risico-scorelijsten zijn een goed hulpmiddel. Deze voorspellen hoe groot de kans is op het ontwikkelen van decubitus, maar geen enkele lijst doet dit exact. Toch zijn lijsten nuttig, omdat ze de klinische blik van de verzorgende of verpleegkundige verscherpen.
Waarom is Wisselligging belangrijk?
Wisselligging is het regelmatig (om de 2-4 uur) veranderen van de lichaamshouding van een ernstig zieke patiënt of iemand die geen druk kan voelen met als doel het voorkomen van decubitus (doorligwonden).
Wie heeft een verhoogd risico op decubitus?
Verzwakte algemene conditie: Chronische of ernstige aandoeningen, kwaadaardige processen, infecties, ontoereikende voeding door een tekort aan proteïnen, vitaminen en zink, bloedarmoede, uitdroging, cachexie, etc. verhogen eveneens het risico van doorligwonden.
https://www.youtube.com/watch?v=jXV85fUAW8c