Inhoudsopgave
- 1 Wat zijn veiligheidsregels?
- 2 Welke gevaren kun je op de werkvloer tegenkomen?
- 3 Welke veiligheidsrisico’s zijn er?
- 4 Wat valt onder fysieke veiligheid?
- 5 Waar denk je aan bij veiligheid?
- 6 Wat is een veilige werkomgeving?
- 7 Wat is fysieke onveiligheid?
- 8 Wat is sociale veiligheid kinderopvang?
- 9 Welke soorten veiligheid zijn er?
Wat zijn veiligheidsregels?
Om de veiligheid te waarborgen bestaat er regelgeving. Zo moeten bijvoorbeeld drukvaten aan strenge eisen voldoen om explosiegevaar te minimaliseren en moeten gebouwen voldoen aan allerlei brandveiligheidseisen om in geval van brand het aantal slachtoffers en de schade te minimaliseren.
Wat zijn algemene veiligheidsvoorschriften?
In deze algemene veiligheidsvoorschriften worden de belangrijkste veiligheidsregels samengevat. Specifieke aandachtspunten t.a.v. veiligheid en milieu zijn integraal opgenomen in de werkinstructies of specifieke veiligheidsinstructies.
Welke gevaren kun je op de werkvloer tegenkomen?
Afbakeningspalen en verplaatsbare hekken zorgen ervoor dat machines ook afgeschermd kunnen worden als de veiligheidszone tijdelijk uitgebreid moet worden, bijvoorbeeld vanwege onderhoud of schoonmaak.
- Risico 3: Vallend materiaal.
- Risico 4: Aanrijdingen.
- Risico 5: Zwaaiend materiaal.
- Risico 6: Gevaarlijke stoffen.
Wat hoort bij veiligheid?
Veiligheid is de mate van afwezigheid van potentiële oorzaken van een gevaarlijke situatie of de mate van aanwezigheid van beschermende maatregelen tegen deze potentiële oorzaken. Veiligheid is een relatief begrip, aangezien niets onder alle omstandigheden volledig zonder gevaar is.
Welke veiligheidsrisico’s zijn er?
Wat is externe veiligheid en hoe weet ik of er risico’s zijn in mijn woonomgeving?
- Gevaarlijke stoffen. Gevaarlijke stoffen zijn bijvoorbeeld vuurwerk, lpg of munitie.
- Risicoregister.
- Risicokaart.
- Plaatsgebonden risico.
- Groepsrisico voor gevaarlijke stoffen.
Welke gevaren zijn er?
Naast dodelijke slachtoffers zijn er ook andere gevaren, zoals struikel- en valrisico’s, risico op elektrocutie, gehoorverlies door lawaai, oogletsel door puin, blootstelling aan hoogspanning en gevaarlijke stoffen.
Wat valt onder fysieke veiligheid?
Fysieke en sociale veiligheid Als er over fysieke veiligheid wordt gesproken, bedoelt men “bedreiging van gezondheid en goederen door allerhande ongevallen in de natuur of technologie” (Elffers & De Jong, 2004). Denk hierbij aan neervallende takken, auto-ongelukken of in extreme gevallen natuurrampen.
Wat is veiligheidsgevoel?
Veiligheidsbeleving wordt ook wel aangeduid als subjectieve veiligheid. Dit als tegenhanger van objectieve veiligheid. Hiermee wordt het feitelijk niveau van criminaliteit en overlast bedoeld; de subjectieve veiligheid geeft aan hoe mensen dit waarnemen en beleven.
Waar denk je aan bij veiligheid?
Bij veiligheid op de werkvloer gaat het niet enkel om het werken met veilige en goedgekeurde middelen. Denk hierbij aan gereedschappen, machines, ladders, steigers, apparaten en installaties. Veilig gedrag is minimaal net zo belangrijk. Zonder veilig gedrag begin je dus niets met veilige en goedgekeurde middelen.
Welke veiligheidsmaatregelen zijn er?
Voorbeelden
- (stille) detectie bij objecten of vitrines.
- glasdetectie.
- beveiligingscamera’s.
- sabotagevrije inbraakdetectie op de gevel.
- infrarood ruimtedetectie.
- brandmeld-, ontruimings-, inbraakalarm- en noodverlichtingsinstallatie.
- automatische blussystemen (sprinklers) of zuurstofreductie.
Wat is een veilige werkomgeving?
Een veilige werkomgeving draait niet alleen om de lichamelijke veiligheid, maar ook om psychische veiligheid. Daarnaast zijn er ook minder in het oog springende gevaren, die wel erg vervelend kunnen zijn. Denk hierbij aan stoffen, straling en besmetting.
Wat is fysieke en sociale veiligheid?
Fysieke veiligheid betreft het werkveld dat met name is gericht op rampen‐ bestrijding en crisisbeheersing, terwijl sociale veiligheid het werkveld is van criminaliteit, overlast en leefbaarheid.
Wat is fysieke onveiligheid?
Fysieke veiligheid betreft de bescherming of het zich beschermd voelen tegen gevaar dat veroorzaakt wordt door fysieke bedreigingen. Fysieke bedreigingen ontstaan uit (combinaties van) mechanische, chemische, biologische of fysische gevaren.
Wat is een veiligheids interventie?
Veiligheidsprofessionals ondernemen van alles om de veiligheid op de werkvloer te verbeteren. Veelvoorkomende aanpakken die als ‘interventie’ worden ingezet zijn bijvoorbeeld de invoering van de Laatste Minuut Risico Analyse (LMRA) of het lopen van veiligheidsrondes.
Onder de sociale veiligheid vallen onderwerpen als het signaleren van kindermishandeling, omgaan met pesten in de buitenschoolse opvang en omgaan met groepsstabiliteit en eventuele risico’s van veel wisselingen op de groep, zowel van pedagogisch medewerkers als van kinderen.
Waar voelen mensen zich onveilig?
36 procent van de Nederlanders voelt zich soms onveilig op plekken waar groepen mensen rondhangen. Dit wordt dan ook het vaakst genoemd als onveilige plek. Andere plekken waar mensen zich het meest onveilig voelen is rond uitgaansgelegenheden (20 procent) en treinstations (15 procent).
Welke soorten veiligheid zijn er?
Er zijn eigenlijk 4 verschillende soorten veiligheid:
- objectieve en subjectieve veiligheid;
- fysieke en sociale veiligheid;