Hoe gebruik je hydrogel?

Hoe gebruik je hydrogel?

Hoe werken hydrogel pads?

  1. Was eerst je handen, open dan de zak en verwijder de hydrogel pad uit de plastic voering.
  2. Plaats voorzichtig de gelzijde van de pad direct op je tepel.
  3. Als je je baby borstvoeding moet geven, verwijder je de hydrogel pad gewoon en leg je hem op een schoon oppervlak.

Waar wordt hydrogel voor gebruikt?

Hydrogel wordt gebruikt voor het bevochtigen van droge wonden of het verweken en reinigen van wonden, die vervuild zijn door (geel) fibrinebeslag of (zwart) necrotiserend weefsel. Hydrogel bestaat voor 80 tot 90% procent uit water, maar blijft op de wond door de sterke viscositeit.

Is hydrogel waterafstotend?

Hierdoor ontstaat een zachte gel in het wondbed. Ze zijn zelfklevend aan de wondzijde, zijn soepel en passen zich door de lichaamstemperatuur aan de lichaamsvorm aan. Ze zijn bovendien waterafstotend, zodat de patiënt zich kan wassen of kortdurend douchen en verminderen de pijn na het opbrengen.

Waaruit bestaat hydrogel?

Hydrogels zijn complexe netwerken van polymeren verbindingen, waarbinnen het uitzettende medium (water) wordt vastgehouden. Het is een steriele gel die voornamelijk uit water bestaat (80- 90%), gebonden door een bindmiddel. Dit bindmiddel zorgt ervoor dat de gel enigszins vocht kan absorberen en vasthouden.

Wat is Autolytisch Debrideren?

Bij autolytisch debridement wordt gebruik gemaakt van lichaamseigen enzymen en wondvocht. De wond wordt verbonden met een occulsief of semi-occlusief verband. De wond wordt hierdoor vochtig, zachter waardoor necrose uiteindelijk kan verweken. Hierdoor ontstaat een scheiding tussen gezond en niet-gezond weefsel.

Wat is de belangrijkste reden om de Wondranden te beschermen?

Wondrand- en huidbeschermers Bij wonden met veel wondexsudaat kan verweking van de hoornlaag ontstaan. Dit voorkom je door de wondranden te beschermen met zalf, filmlaag of hydrocolloïd.

Hoe krijg je geel beslag uit een wond?

Er kan een dikke gele laag fibrine ontstaan, dit wordt een fibrine beslag genoemd. Als het gele necrose is, moet het worden verwijderd. Dit kan het best worden gedaan met een pincet en een mesje of een schaartje. Verweekt materiaal kan ook met een scherpe lepel (curette) worden verwijderd.