Hoe kom je over eetstoornis heen?

Hoe kom je over eetstoornis heen?

Ga naar je huisarts om je probleem te bespreken. Hij of zij kan je doorverwijzen naar een psycholoog. Veel instellingen voor geestelijke gezondheidszorg (GGZ-instellingen) hebben therapiegroepen voor mensen met eetstoornissen. Ook zijn er in veel steden zelfhulporganisaties.

Wat kun je doen om van anorexia af te komen?

Andere behandelingen

  • Begeleiding in een groep lotgenoten.
  • Begeleiding door een diëtist.
  • Vaktherapie , bijvoorbeeld danstherapie of psychomotorische therapie. Bij psychomotorische therapie gaat het om hoe jij je lichaam ervaart en hoe je beweegt.
  • Sommige mensen met anorexia krijgen ook medicijnen.

Hoe lang duurt het voor anorexia over is?

De ziektes duren gemiddeld 6-7 jaar, met een spreiding van een half jaar tot een tiental jaren. De weg naar genezing is vaak lang. Veelal (maar niet altijd!) beginnen eetstoornissen met een dieet.

Hoe steun je iemand met anorexia?

Hieronder een paar tips hoe je om kunt gaan met iemand met een eetstoornis.

  1. Blijf vragen hoe het echt met de ander gaat.
  2. Vraag ook wat jij voor de ander kan doen.
  3. Blijf de dingen doen die je al deed.
  4. Lees informatie over een eetstoornis.
  5. Laat het niet om ‘eten’ draaien.
  6. Denk ook aan jezelf.

Wat stuur je naar iemand met anorexia?

Houd contact, stuur een sms of een mail, laat regelmatig iets van je horen. Je bent geen therapeut, maar wel een vriend, familielid of collega. Gedraag je dus niet als een therapeut, maar probeer op je persoonlijke manier te helpen en steun te bieden tijdens de behandeling.

Kun je zelf herstellen van een eetstoornis?

Fabel: van een eetstoornis kun je niet herstellen Een ander zeer groot misverstand is de hardnekkige en destructieve fabel dat je van een eetstoornis zoals anorexia nervosa, boulimia nervosa, eetbuistoornis (Binge Eating Disorder) of OSFED (NAO) niet kunt genezen. Genezen van een eetstoornis is wel degelijk mogelijk.

Wat moet je eten als je anorexia hebt?

Wat is het voedingsadvies bij anorexia? Anorexia nervosa kan niet worden behandeld met voedingsadvies. Het ernstig verstoord eetgedrag als gevolg van allerlei psychische en sociale factoren vereist een deskundige en intensieve psychologische en/of medische begeleiding.

Wat eet je als je anorexia hebt?

Deze vorm van anorexia heeft veel overeenkomsten met boulimia. Aan de ene kant eet je veel te weinig en aan de andere kant heb je ongecontroleerde eetbuien. In een korte tijd werk je een grote hoeveelheid voedsel naar binnen. Vervolgens voel je je vaak schuldig en wil je al die calorieën weer kwijt.