Waarom uitstrijkje om de 5 jaar?

Waarom uitstrijkje om de 5 jaar?

Waarom elke 5 jaar een uitstrijkje? Omdat het zo’n 15 jaar duurt voordat baarmoederhalskanker ontstaat, leent deze ziekte zich bij uitstek voor bevolkingsonderzoek. Het is bewezen dat elke 5 jaar deelnemen meestal genoeg is om tumoren op tijd te ontdekken. Baarmoederhalskanker ontstaat vaak heel langzaam.

Is CIN 1 een voorstadium?

Een voorstadium van baarmoederhalskanker (CIN) is een afwijking die nog geen kanker is, maar dat wel zou kunnen worden. Hieronder lees je meer over CIN 1, 2 en 3. Het voorstadium van baarmoederhalskanker heet CIN. Dit is de afkorting voor Cervicale Intraepitheliale Neoplasie.

Waarom bevolkingsonderzoek tot 60 jaar?

Waarom bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Ieder jaar krijgen ongeveer 800 mensen in Nederland baarmoederhalskanker, daarvan overlijden ongeveer 200 personen. Dankzij het bevolkingsonderzoek kunnen voorstadia van baarmoederhalskanker vroeg worden ontdekt.

Is het wel genoeg om eens in de vijf of tien jaar een uitstrijkje te maken?

Daarom is één keer in de 5 of 10 jaar genoeg. Als u klachten heeft, is het wel belangrijk om naar de huisarts te gaan. Wacht dan niet tot de volgende uitnodiging. Sinds 1996 is er een landelijk bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker.

Wat betekent CIN 1?

CIN. Bij CIN 1 heeft het weefsel lichte afwijkingen, lichte dysplasie. Bij CIN 2 zijn de afwijkingen wat duidelijker, matige dysplasie. Bij CIN 3 zijn er sterkere afwijkingen van de opbouw van het weefsel en is sprake van een voorstadium van baarmoederhalskanker, of ook wel sterke dysplasie.

Hoe snel groeit tumor baarmoederhals?

Verdwijnen deze afwijkende cellen niet vanzelf dan kunnen deze afwijkende cellen kankercellen worden en is er baarmoederhalskanker ontstaan. Dit proces van afwijkende cellen naar een voorstadium naar kanker verloopt heel langzaam en kan wel tien tot vijftien jaar duren.

Welke leeftijd komt baarmoederhalskanker voor?

Ieder jaar krijgen ongeveer 800 personen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Baarmoederhalskanker komt vooral voor bij jonge vrouwen tussen de 35 en 45 jaar.

Waarom geen bevolkingsonderzoek prostaat?

KWF Kankerbestrijding vindt een bevolkingsonderzoek voor prostaatkanker met een PSA-test op dit moment niet wenselijk. KWF is van mening dat de nadelen (o.a. overdiagnostiek, overbehandeling en psychische belasting) zwaarder wegen dan de voordelen.