Hoe heet het bepalen hoeveel lithium iemand moet krijgen bij een bipolaire stoornis?

Hoe heet het bepalen hoeveel lithium iemand moet krijgen bij een bipolaire stoornis?

Lithium werkt pas als precies de goede hoeveelheid van het middel in uw bloed voorkomt. Het bepalen hoeveel lithium u moet krijgen, heet het ‘instellen’. Dit moet heel nauwkeurig gebeuren.

Hoe vaak bloedprikken lithium?

Controleer bij een stabiele instelling de 12-uurs lithiumspiegel (dalspiegel) minimaal 2× per jaar. Controleer de nierfunctie minimaal elk halfjaar omdat een klinisch relevante afname van de nierfunctie bij ongeveer 20% van de langdurige (> 1,5 jaar) gebruikers van lithium voorkomt.

Hoe werkt lithium bij bipolaire stoornis?

Lithium is een medicijn dat vaak goed werkt bij een bipolaire stoornis. Het wordt ook wel gebruikt bij depressie en clusterhoofdpijn. Het is belangrijk dat er een bepaalde hoeveelheid lithium in het bloed zit: niet te weinig want dan werkt het niet, maar zeker ook niet te veel, want dat kan gevaarlijk zijn.

Wat is de lithiumspiegel bij ouderen?

Een lithiumspiegel van 0,4-0,6 mmol/l kan voldoende zijn, maar soms is 0,8 mmol/l pas effectief. De lithiumspiegel zal bij ouderen sneller stijgen bij uitdroging door transpiratie, braken, diarree of onvoldoende vochtinname postoperatief, maar ook door comedicatie van bijvoorbeeld diuretica met ace-remmers en nsaid’s.

Wat is een lithiumvergiftiging?

Wat is een lithiumvergiftiging? Bij een spiegel boven 1.5 mmol/l, maar ook wel eens bij een lagere, kan er een lithiumvergiftiging optreden. Dit is, zonder tegenmaatregelen, een ernstige toestand waardoor blijvende schade kan optreden. De oorzaak is meestal een tekort aan vocht en zout bij een gelijkblijvende lithiuminname.

Wat is een lithiumintoxicatie?

Lithiumintoxicatie Een lithiumintoxicatie is een ernstige en potentieel levensbedreigende toestand waarbij onmiddellijk ingrijpen noodzakelijk is. Een acute intoxicatie kan het gevolg zijn van een eenmalige inname van een hoge dosis bij een lithiumnaïeve patiënt, of een auto-intoxicatie (tentamen suicidii) bij een patiënt die lithium gebruikt.