Inhoudsopgave
Hoe eet je dessert?
Houd je vork altijd in je linker- en het mes in je rechterhand. Dessertbestek ligt altijd boven het bord. Zodra het dessert wordt geserveerd mag je het betreffende bestek verplaatsen.
Waarom mag je niet met je ellebogen op tafel?
Regels zoals geen ellebogen op tafel, niet je arm beschermend om je bord slaan en niet met bestek zwaaien, hebben te maken met de ruimte die je inneemt. Het is niet beleefd om andermans persoonlijke ruimte te schenden. In de lucht prikken of wijzen met een mes kan daarbij als een agressief gebaar worden opgevat.
Waarom handen boven tafel?
Dit voorkomt het afgeven van vette monden aan het glas. Aan tafel behoor je rechtop te zitten, niet te ver van de tafelrand, met je polsen op de rand van de tafel wanneer je niet bezig bent met eten. Ga niet met je handen onder tafel zitten, en al helemaal niet steunend met je ellebogen op de tafel.
Is blazen op je eten onbeleefd?
Vandaar het verbod op slobberen, eten met de mond open, smakken, praten met volle mond. Blazen op het eten, hoewel geen zware overtreding, geldt toch als minpuntje omdat het geluid maakt, soms met spuug gepaard gaat en omdat het eten erdoor verplaatst kan worden.
Hoe gebruik je Dessertbestek?
Dessertbestek boven het servies Leg het dessertbestek boven het onderbord. De greep moet naar de hand wijzen waarmee het bestek wordt vastgehouden: de dessertvork wijst met de tanden naar rechts, de lepel naar links.
Hoe hoor je rijst te eten?
Rijst of pasta met saus, salades, aardappels, vlees, groente: allemaal met mes en vork. Zo wordt er ook in restaurants gedekt. Geen lepels dus. Mogelijk wordt in Indonesiƫ of Suriname de lepel vaker ingezet bij rijstmaaltijden, maar in Nederland is dit geen gebruik.
Waarom eten we met een vork en een mes?
Wanneer het eten wordt voorgesneden en in kleine stukjes op tafel komt, dan is een mes niet nodig. Maar het eten blijft warm en je wilt de kleine stukjes toch uit de kokendhete saus kunnen vissen zonder te knoeien. In Aziƫ kozen ze als oplossing voor stokjes, bij ons kwam de vork in zwang.