Welke problemen veroorzaakt kauwgom als het op straat of in het milieu terechtkomt?
Op straat uitgespuugde kauwgom draagt bij aan de plasticvervuiling en aan de plasticsoep omdat het ingrediënten bevat die nooit afbreken. Kauwgom kan niet gerecycled worden, zoals ander plastic. De enige juiste manier om van kauwgom af te komen, is door het mee te geven met het restafval.
Hoe lang blijft kauwgom op de grond liggen?
Kauwgom vergaat pas na minstens 20 jaar, een aluminium drankblikje vergaat nauwelijks. Geschat wordt dat er in Nederland tussen de 35 en 140 miljoen kilo zwerfafval per jaar op straat of in het groen belandt.
Wat gebeurt er als je kauwgom op straat gooit?
Ondanks het feit dat het effect van (hogere) boetes op kauwgomvervuiling niet goed gemeten is, hebben veel landen in Europa hun boetes voor het op straat gooien van kauwgom recent verhoogd. In Nederland is de boete voor het op straat gooien van zwerfafval € 140,-.
Welke vorm van milieuschade veroorzaakt je door je kauwgom op straat te spugen?
De milieuschade veroorzaakt door ‘kauwgom op straat’ is de ontsiering van het straatvlak door kauwgomresten en de, na reiniging, soms blijvende verkleuring op de gereinigde ondergrond en beschadigingen van het oppervlak zelf. Daarnaast is er sprake van milieubelasting als gevolg van de verwijdering van kauwgomresten.
Waar mag je geen kauwgom op straat gooien?
In Singapore zijn de straten kauwgomvrij en dat heeft een reden. Het is daar namelijk verboden om kauwgum te verkopen. Je mag het wel op zak hebben, maar neem het dus mee uit Nederland. Wie zijn uitgespuugde kauwgom op straat gooit, riskeert een boete van 1000 Singapore dollars (zo’n 600 euro).
Waar is kauwgom verboden?
Er is een verbod op kauwgom in Singapore. Het betreft het onder andere importeren, kauwen en het op straat uitspugen van kauwgom. Er bestaan uitzonderingen voor dit verbod, zo kan iemand in Singapore kauwgom kopen met een doktersrecept. Het verbod is sinds 2004 van kracht.