Wat lijkt op een hernia?
De klachten van een hernia en ischias lijken erg op elkaar: ze zorgen beide voor zenuwpijn in de (lage) rug met eventuele uitstraling naar het been. Toch zijn er weldegelijk grote verschillen! In dit artikel leest u wat beide verschijnselen inhouden en wat het verschil tussen beiden is.
Hoe wordt de diagnose hernia gesteld?
De diagnose rughernia wordt gesteld aan de hand van je klachtenpatroon in combinatie met lichamelijk en diagnostisch onderzoek. Een arts kijkt of hij de hernia kan voelen door met de hand over de pijnplek te wrijven en erop te drukken. De plek van de hernia is vaak iets gezwollen.
Wat kan een hernia zijn?
De oorzaak kan dan een te zware belasting van de rug zijn. Maar ook gebrek aan beweging, langdurig zitten en een slechte conditie van de rugspieren, overgewicht, of het hebben van een verkeerde houding, kunnen leiden tot een hernia. Bij mensen die roken komen meer hernia’s voor dan bij mensen die niet roken.
Kan een hernia genezen worden?
Jazeker, een hernia kan zeker genezen door het doen van gerichte oefeningen. De kunst daarbij is om als eerste te zorgen dat de basis van je rug goed staat. En daarvoor zijn prima oefeningen beschikbaar. Volgens onderzoek is in 98% van de gevallen van rug- en herniaproblemen een – meestal geringe – afwijkende stand van het SI-gewricht aanwezig.
Is herniaklachten weer teruggekomen?
Bij 3 van de 4 mensen gaan herniaklachten vanzelf weer over binnen 12 weken. De uitpuilende tussenwervelschijf heeft zich vanzelf teruggetrokken en drukt dan niet meer op zenuwen. De rugpijn kan wel blijven of na een tijd terugkomen. Kijk bij de adviezen voor lage rugpijn wat u kunt doen.
Wat is een hernia injectie?
De injectie bevat een ontstekingsremmende vloeistof en wordt aangebracht ter hoogte van de beknelde zenuw en de uitpuilende tussenwervelschijf. Dankzij deze hernia behandeling neemt de zwelling rondom de zenuw af, waardoor de patiënt veel minder pijn ervaart. Om de plaats van de hernia te bepalen is eerst een MRI-scan nodig.