Inhoudsopgave
- 1 Welke postelein is eetbaar?
- 2 Welke 2 soorten postelein zijn er?
- 3 Welke maand postelein oogsten?
- 4 Is postelein onkruid?
- 5 Wat is Zomerpostelein?
- 6 Hoe moet je postelein groeien?
- 7 Is postelein geen nieuwe groente?
- 8 Waar komt postelein vandaan?
- 9 Is postelein winterhard?
- 10 Welke twee verschillende soorten postelein zijn er?
- 11 Waar postelein planten?
Welke postelein is eetbaar?
Postelein heeft een verfijnde, scherpe en friszure smaak en is verkrijgbaar in zomer- en winterpostelein. Zomerpostelein is vooral geschikt om te koken en winterpostelein is (rauw) lekker in stamppot en salades.
Is postelein giftig?
Postelein heeft een licht zure en zoute smaak en kan zowel gekookt als vers gegeten worden.
Welke 2 soorten postelein zijn er?
Er zijn 2 soorten: zomerpostelein en winterpostelein. Postelein heeft heldergroene, kleine, ruitvormige blaadjes.
Wat lijkt er op postelein?
Je kunt ‘m het beste vervangen door veldsla. Ook waterkers is een optie, maar houd er wel rekening mee dat waterkers een meer uitgesproken smaak heeft dan postelein.
Welke maand postelein oogsten?
Postelein is er in twee soorten: winterpostelein en zomerpostelein. Als je winterpostelein zou willen kopen, is deze verkrijgbaar vanaf eind november tot eind april. Daarna is het tijd voor de zomerse variant.
Is wilde postelein eetbaar?
Elk deel van de winterpostelein kan je eten! Ook de stengels en bloemetjes dus. De bladeren en bloemen worden vooral gegeten in salades. Ik vind het zelf een van de lekkerste wildpluksalades in de winter.
Is postelein onkruid?
Opmerkelijk is dat postelein ook wordt gewaardeerd als goede vriend bij planten, omdat het goed vocht vasthoudt. In 1993 werd het als achtste meestvoorkomende plant beschouwd en het behoorde ook tot de tien meest schadelijke “onkruiden”.
Waar groeit wilde postelein?
Winterpostelein groeit overal in Nederland, in bossen, langs bosranden, verwilderd langs moestuinen, in tuinen, in parken, in steden en gewoon op het platteland. De plant is het gehele jaar door te vinden, vooral in de wintermaanden en ook als het vriest.
Wat is Zomerpostelein?
Zomerpostelein behoort tot de vetplanten. Ze heeft een vlezige structuur; een bruinrode, rechtopgaande stengel en ietwat langgerekte dikke lepelvormige bladeren. Er is nog een ondersoort Portulaca oleracea subsp. sativa, die groter is en er (uiteraard) sterk op lijkt, en ook postelein wordt genoemd.
Hoe oogst je postelein?
Ze kiemt bij warm weer binnen een week en na 3 of 4 weken kun je dus oogsten. Snijd de plantjes af bij de steeltjes. Als je niet te kort afsnijdt kun je nog een (kleine) tweede oogst verwachten. Postelein moet je dezelfde dag eten, oogst haar zo kort mogelijk voor de maaltijd.
Hoe moet je postelein groeien?
Postelein wordt vaak breedwerpig gezaaid. Je kunt ook op rijtjes zaaien maar dan moet je oppassen dat je niet te diep gaat zaaien. Postelein wordt vanaf half mei gezaaid in de moestuinbak, het is een plantje dat uit warme streken komt en kan daarom slecht tegen kou.
Is winterpostelein onkruid?
Winterpostelein is een eenjarige plant, die van vocht houdt. Het bloeit van mei tot de herfst. Winterpostelein is gezien zijn groeiplaats, niet echt een onkruid, dat problemen oplevert. Bestrijden door middel van schoffelen of wiedeggen.
Is postelein geen nieuwe groente?
Postelein is zeker geen nieuwe groente, maar niet al te bekend bij ons. De plant komt van nature met name in het Midden Oosten voor. Het is een groente die op de verschillende continenten al langere tijd wordt gegeten, in Iran zelfs al zolang onze huidige jaartelling.
Wat is een posteleingroente?
Postelein is een typische seizoensgroente, die vanaf mei tot september of oktober wordt aangeboden. Het aanbod is vrij schaars, maar toch niet onaanzienlijk in het seizoen.
Waar komt postelein vandaan?
Postelein is een vrij onbekende bladgroente, die oorspronkelijk uit het Midden-Oosten en India afkomstig is. Tegenwoordig is het over vrijwel de hele wereld verspreid: het wordt geteeld in delen van Zuid-Amerika, Azië, de Verenigde Staten, Australië en Europa. Ook in Nederland kan dit plantje groeien.
Wat is een postelein vetplant?
Postelein is een vetplantje. Op warme, droge plaatsen heeft het sterk verdikte stengels en bladeren, maar in Nederland zijn ze meestal vrij dun, hooguit iets vlezig. Vergelijk ook de afbeelding in het begin van dit artikel, van typische Nederlandse supermarktpostelein, met die hieronder, van wilde postelein.
Is postelein winterhard?
Postelein is niet winterhard; winterpostelein daarentegen wel. Toch doe je er goed aan de winterpostelein in barre winters met plastic af te dekken of onder glas te overwinteren.
Hoe herken je postelein?
Je herkent postelein aan de heldergroene, kleine en ruitvormige blaadjes. Postelein heeft dikke vlezige steeltjes die soms wat roze zijn aan de onderkant.
Welke twee verschillende soorten postelein zijn er?
Waar smaakt postelein naar?
Deze bladgroente smaakt scherp, fris en een beetje zuur. Lekker is de stevige textuur en de knapperige bite. De smaak is overigens niet heel sterk en daardoor past het perfect in veel gerechten.
Waar postelein planten?
Postelein is een teelt voor een voedzame grond op een droge, zonnige en warme plek. Zaai regelmatig een kleine portie voor vers gebruik. Er bestaat zomer- en winterpostelein, zo kan je zaaien en eten in meerdere seizoenen.