Wat kunt je tegen een kattenallergie ondernemen?

Wat kunt je tegen een kattenallergie ondernemen?

Wat je tegen (de symptomen van) een kattenallergie kunt ondernemen is uitgebreid besproken in bovenstaand artikel en de vele reacties hieronder. De meest efficiënte manier om allergieverschijnselen te onderdrukken is het gebruik van anti-allergica: antihistaminica of corticosteroïden in overleg met je arts.

Wat zijn de symptomen van kattenallergie?

Symptomen van kattenallergie. Als je allergisch bent voor katten kun je niet tegen kattenallergenen. Zodra de lichaamseiwitten (haren, huidschilfers of speeksel) van een kat in aanraking komen met de slijmvliezen van jouw neus, ogen, mond of keel, ontstaat een allergische reactie.

Wat is katteallergie?

Kattenallergie oftewel katte-allergie is een vorm van “huisdierenallergie” die wordt veroorzaakt door FELD-1-allergeen. FELD-1 wordt allereerst aangemaakt in de talgklieren van katten. De talgklieren bevinden zich in de huid van een kat en produceren aldaar talg, huidvet oftewel “sebum”.

Wat is kattenallergie?

Een kattenallergie is een allergie die niet perse meteen tot uiting komt na de aanraking met een kat of wanneer je je in dezelfde ruimte bevindt. De allergische reactie kan zich manifesteren na enkele minuten, uren, dagen of zelfs na enkele jaren, zelfs wanneer je dagelijks in contact komt met je geliefde huisdier.

Wat is een allergische klachten veroorzaakt door katten?

De allergische klachten die door katten worden veroorzaakt zijn te onderdrukken met speciale medicijnen, genaamd ‘antihistaminica’. Een antihistaminicum onderdrukt de vrijlating van ontstekingsbevorderende stoffen in je slijmvliezen.

Wat is de beste manier om kater af te komen?

De beste manier om van een kater af te komen is de volgende. Drink meteen na het wakker worden een glas water. Neem vervolgens een paracetamol met een koffie of cola (dan werkt deze sneller). Probeer wanneer de paracetamol enigszins werkt een kopje soep (cup-a-soup) te drinken.

Katten & allergenen. Kattenallergie oftewel katte-allergie is een vorm van “huisdierenallergie” die wordt veroorzaakt door FELD-1-allergeen. FELD-1 wordt allereerst aangemaakt in de talgklieren van katten. De talgklieren bevinden zich in de huid van een kat en produceren aldaar talg, huidvet oftewel “sebum”.

Wat zijn kattenallergenen?

Kattenallergenen zijn eiwitten oftewel proteïnen die voorkomen in cellen en deeltjes (haren, weefsels & lichaamsvloeistoffen) van een kat. Het belangrijkste kattenallergeen is ‘FELD-1’ glycoproteïne oftewel ‘Fel d 1’. Bij kattenallergie reageert je immuunsysteem overdreven heftig op dit kattenallergeen.

Welke klachten kunnen optreden door antihistaminica?

Welke bijwerkingen kunnen optreden door het gebruik van antihistaminica? Klachten die kunnen ontstaan door het gebruik H1- of H2-antihistaminica zijn: een droge mond en keel, minder of niet kunnen plassen, verminderd zich, pupilverwijding, maagdarmklachten, vermoeidheid, sufheid, trillingen en coördinatiestoornissen.










Wat is allergie voor katten?

Er zijn verschillende veelvoorkomende symptomen bij een allergie voor katten: Kattenallergie en huiduitslag. Je raakt je gezicht vaak ongemerkt met je handen aan: even aan je neus krabben of je haar achter je oren stoppen, bijvoorbeeld. Heb je net een kat geaaid, dan wrijf je die allergenen over je hele gezicht, met huiduitslag als gevolg.

Wat zijn de allergenen voor katten?

De meest voorkomende allergenen voor katten zijn vlooien, voeding en huisstofmijt. Het is vaak een hele zoektocht om uit te vissen waarvoor je kat precies allergisch is. Een allergie herken je bij katten meestal aan huidproblemen zoals korstjes en kale plekken, gebitsproblemen en vage klachten.

Wat zijn anti-allergiemedicijnen?

Anti-allergiemedicijnen, ofwel antihistaminica, blokkeren de werking van histamine, een stof die bij een allergische reactie in het lichaam vrijkomt. De neusspray werkt alleen tegen klachten in de neus en meestal ook tegen branderige en jeukende ogen (let op: hierbij wordt het ook toegediend in de neus).

Is kattenallergie schadelijk?

Bij mensen die lijden aan een kattenallergie maakt hun immuunsysteem eigenlijk een beoordelingsfout. Het immuunsysteem van mensen met een kattenallergie beschouwt allergenen verkeerdelijk als schadelijk. Daardoor gaat het natuurlijk afweersysteem antistoffen aanmaken om de allergenen te bestrijden.