Inhoudsopgave
- 1 Hoe verhoogt metformine het gewicht?
- 2 Wat zijn de bijwerkingen van metformine?
- 3 Wat is de bijwerkingen van metformine?
- 4 Hoe verhoogt metformine de insulinegevoeligheid?
- 5 Hoe wordt metformine gebruikt bij diabetes type 2?
- 6 Hoe verlaagt metformine uw bloedsuiker?
- 7 Wanneer werd metformine verboden in Frankrijk?
Hoe verhoogt metformine het gewicht?
Metformine verhoogt niet de aanmaak van insuline. Daarom is geen risico op hypo’s (te lage bloedsuiker). Ook neemt je gewicht niet toe door metformine. Integendeel, veel mensen vallen bij gebruik van metformine een beetje af. Metformine onderdrukt de eetlust en is daarom vaak de eerste keus bij mensen met overgewicht.
Wat zijn de bijwerkingen van metformine?
Helaas heeft metformine voor veel mensen ook bijwerkingen. De meest voorkomende bijwerkingen hebben betrekking op de maag en darmen. 10% tot 30% van de metformine gebruikers geeft aan last te hebben van misselijkheid, braken, diarree of een vol en drukkend gevoel in de maag.
Hoe verbetert metformine de gevoeligheid voor insuline?
Metformine verbetert de gevoeligheid van de lever en de spieren voor insuline. Hierdoor wordt meer glucose in de lever en spieren opgeslagen en verdwijnt het teveel aan glucose uit het bloed. Metformine remt bovendien de eetlust en vermindert de opname van glucose uit de darmen.
Hoe verhoogt metformine de bloedsuiker?
Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt en verlaagt daardoor de bloedglucose in het lichaam. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan het lichaam beter suiker opnemen en daalt de bloedsuiker.
Wat is de bijwerkingen van metformine?
Bijwerkingen van metformine. Bij gebruik kunnen mensen last krijgen van misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust. Als je erg misselijk wordt van metformine, kan het helpen om het medicijn in te nemen bij de maaltijd.
Hoe verhoogt metformine de insulinegevoeligheid?
Het medicijn metformine zorgt ervoor dat de lever minder bloedsuiker aanmaakt. Daarnaast verhoogt metformine de insulinegevoeligheid van de spieren. Hierdoor kan je lichaam beter suiker opnemen en zal de bloedsuiker dalen. Bij gezonde mensen zorgt insuline ervoor dat suiker (glucose) uit het bloed wordt opgenomen in de cellen.
Wat is de startdosering metformine?
Dosering metformine. Een normale startdosering metformine – met directe afgifte – is 500 mg tot 850 mg tijdens of direct na de maaltijd. Per dag 2 tot 3 doseringen. Na 2 weken kan de dosis aan de hand van de bloedglucose worden bijgesteld tot een maximum van 3000 mg per dag.
Wat is metformine voorgeschreven bij DM2?
Metformine is het meest voorgeschreven bloedglucose verlagende medicijn bij DM2. Dit komt omdat er volgens de NHG-standaard met dit middel moet worden begonnen indien er DM2 wordt vastgesteld (bron). De NHG-standaard is het behandelprotocol voor huisartsen.
Hoe wordt metformine gebruikt bij diabetes type 2?
Metformine wordt gebruikt bij de behandeling diabetes type 2. Dit medicijn reguleert de bloedglucose, verlaagt de insulineresistentie en beschermt tegen gewichtstoename en hart- en vaatziekten.
Hoe verlaagt metformine uw bloedsuiker?
Metformine verlaagt uw bloedsuiker. Te veel suiker in uw bloed maakt u ziek en is schadelijk voor uw hart, bloedvaten, ogen, nieren en zenuwen. Als u minder vruchtbaar bent, verhoogt metformine de kans dat een eicel uit uw eierstok vrijkomt. Bij diabetes mellitus (suikerziekte).
Wat is de eerste keus bij metformine?
Metformine is eerste keus bij de medicamenteuze behandeling. Bij onvoldoende resultaat hiermee, kan een kortwerkend sulfonylureumderivaat (voorkeur gliclazide) worden toegevoegd. De volgende stap conform de NHG-Standaard is (toevoeging van) insulinetherapie, of als alternatief een DPP4-remmer of GLP1-agonist.
Wat is de bijwerking van metformine?
Bijwerkingen. Aan het begin van de behandeling met metformine is zeer vaak (>10%) sprake van maag-darm klachten als misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en verlies van eetlust.
Wanneer werd metformine verboden in Frankrijk?
Metformine werd voor het eerst in 1957 beschreven in de wetenschappelijke literatuur en werd vanaf 1975 in Frankrijk op de markt gebracht. Aangezien er problemen optraden (lactaatacidose) met de sterk gelijkende fenformine werd metformine in 1977 verboden door de Amerikaanse autoriteiten en werd het pas weer in 1995 toegelaten.