Inhoudsopgave
Wat is EDTA?
Ethyleendiaminetetra-azijnzuur of EDTA is een veel toegepaste chelerende organische verbinding. De stof komt voor als een wit amorf poeder, dat slecht oplosbaar is in water. In het laboratorium wordt het dinatriumzout van EDTA ook vaak als EDTA aangeduid: de natriumionen zijn niet relevant voor het gebruik als ligand.
Wat is EDTA in bloed?
Als gestold bloed wordt afgedraaid heet dit gedeelte serum, als vloeibaar (ontstold) bloed wordt afgedraaid, dan wordt plasma verkregen. Als de cellen in het bloed geanalyseerd moeten worden, wordt het ontstolde bloed (EDTA-bloed) niet gecentrifugeerd.
Wat is EDTA Paars?
EDTA (paars) Ideaal voor: hematologische bepalingen zoals Ht, reticulocyten, thrombocyten, leuko’s en differentiatie, maar ook voor de Coomb’s en bloedgroepbepaling. Werking anticoagulant: wegvangen Ca2+ en andere bivalente kationen. NIET voor: calcium, elektrolyten o.a. door toevoeging van kalium in K2/3-EDTA.
Wat is een EDTA tube?
Deze buis wordt gebruikt om het bloed langer te kunnen bewaren voor een glucosetest. Deze buis wordt vaak gebruikt bij glucosetesten op prikposten buiten het ziekenhuis of laboratorium, dus wanneer het langer duurt voordat de buis op het laboratorium aankomt.
Waarom EDTA gebruiken?
Tetrasodium EDTA bindt bijvoorbeeld chemische stoffen als calcium, magnesium en ijzer dat in je kraanwater voorkomt. Deze stoffen kunnen zo de productwerking niet meer verstoren. Een ander voordeel van het binden van deze stoffen uit het water is dat het water minder hard wordt.
Wat zit er in een EDTA buis?
EDTA-buizen bevatten onstolbaar bloed zonder vrije calciumionen.
Wat is complet bloedafname?
Bij een compleet bloedonderzoek worden in het bloedmonster gemiddelde grootte, vorm en aantal gemeten van de rode bloedcellen (erytrocyten) en de witte bloedcellen (leukocyten) en het aantal bloedplaatjes (trombocyten) wordt geteld. De gemeten waarden worden vergeleken met normaalwaarden.
EDTA kan enerzijds als antimicrobiële stof werken door noodzakelijke metalen voor de micro-organismen onbeschikbaar te maken en anderzijds als antioxidans door metalen als katalysator voor oxidatiereacties te capteren.
Wat is Li heparine met gel 3.0 mL?
Het additief dient als antistolling en blokkeert de stollingscascade. VACUETTE® heparine/gelbuizen bevatten een inerte scheidingsgel op de bodem, die na centrifugeren een stabiele barrière vormt tussen het plasma en de bloedcellen.
Wat is heparine algemeen?
Heparine zorgt ervoor dat bloed minder makkelijk samenklontert (antistollingsmedicijn). Hierdoor heeft u minder kans op trombose. Om een trombosebeen te behandelen en om trombose te voorkomen bij bedlegerige mensen, dialyse, longembolie, angina pectoris (hartkramp), na een operatie en na een hartinfarct.
Wat is heparine onderzoek?
Deze buis wordt gebruikt voor allerlei testen zoals cholesterol, CRP, hormonen etc. Heparine activeert een stollingsremmer die aanwezig is in het bloed. Hierdoor wordt de bloedstolling geremd zodat het bloed niet stolt in de buis. Voor sommige onderzoeken is meer bloed nodig (5 i.p.v. 3,5 ml).
Hoeveel voeding geef je in een fles?
Hoeveel voeding geef je in een fles? De richtlijn is als volgt. Geef je kind op een dag ongeveer 150 milliliter flesvoeding per kilo van zijn gewicht. Als je kind 5 kilo weegt, heeft het op een dag dus ongeveer 750 milliliter voeding nodig.
Hoe Bewaar je een fles schoon?
Baby’s hebben een minder goede weerstand. Maak het flesje daarom op een hygiënische manier klaar en maak hem goed schoon. En als je van te voren een fles klaarmaakt: bewaar hem dan goed gekoeld en niet langer
Wanneer is bloedonderzoek aangevraagd?
Bloedonderzoek wordt in de volgende gevallen aangevraagd: wanneer de huisarts of specialist vermoedt dat er sprake is van een aandoening of ziekte; om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen; preventief bloedonderzoek ter bepaling van je gezondheidsstatus.
Wat is bloedonderzoek of bloedafname?
Bloedonderzoek of bloedafname gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Bloedonderzoek –ook wel bekend als bloedprikken of bloedafname– gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Het gehalte aan kalium wordt bepaald om een hypokaliëmie (kaliumtekort) of hyperkaliëmie (kaliumoverschot) vast te stellen.