Inhoudsopgave
Hoe Diagnosticeer je sarcoïdose?
Er is geen specifieke bloedtest waarmee sarcoïdose kan worden aangetoond. Met het bloedonderzoek wil je arts weten of er ontstekingswaarden in je bloed aanwezig zijn. Daarnaast kijkt je arts of er antistoffen in je bloed zitten. Dit zijn eiwitten die met je afweersysteem te maken hebben.
Hoe weet je of je sarcoïdose hebt?
Bij sarcoïdose ontstaan ontstekingen met veel witte bloedcellen. Bijvoorbeeld in de longen en ogen. Veel mensen met sarcoïdose hebben last van moeheid. Andere klachten zijn bijvoorbeeld koorts, afvallen, benauwd zijn en oogontstekingen.
Hoe oud word je met sarcoïdose?
Er is geen medicijn dat sarcoïdose kan genezen, de medicatie die eventueel voorgeschreven wordt is gericht op het onderdrukken van de ontstekingen. De meeste patiënten zijn tussen de 20 en 40 jaar oud als sarcoïdose ontdekt wordt.
Wat triggert sarcoïdose?
De oorzaak van sarcoïdose is niet gekend. Men neemt aan dat het een auto-immuunaandoening is: dit wil zeggen dat het afweersysteem zich tegen de eigen lichaamscellen keert. De ziekte kan acuut en van voorbijgaande aard zijn, maar ook chronisch worden.
Wat is Neurosarcoidose?
Sarcoïdose is een auto-immuunziekte waarbij de eigen immuniteit het lichaam aanvalt met granulomateuze ontstekingen op een of meerdere plaatsen in het lichaam (ogen, huid, longen, hart…). De ontstekingen kunnen ook in het zenuwstelsel ontstaan en neurologische complicaties veroorzaken.
Waarom een longfoto maken bij het vermoeden van reuma?
Naast bloedonderzoek worden er vaak röntgenfoto’s gemaakt om te zien of er al gewrichten beschadigd zijn. Hiervoor worden meestal hand- en voetfoto’s gebruikt. Als uitgangsmeting voor het starten met medicijnen wordt ook vaak een longfoto gemaakt.
Hoe stel je sarcoïdose vast?
Onderzoeken die worden gedaan om sarcoïdose vast te stellen zijn bloedonderzoek, longfunctieonderzoek (blaastest), CT-scan, onderzoek van ontstekingscellen door een longspoeling en weefselonderzoek na het nemen van een biopsie van de longen of een lymfeklier.
Doet sarcoïdose pijn?
De symptomen bestaan meestal uit pijn en zwelling van de gewrichten. Dit kan plotseling ontstaan (acuut), maar ook sluimerend verlopen en langzaam erger worden. Omdat sarcoïdose een systeem ziekte is, zijn er naast de gewrichtsklachten vaak ook symptomen van andere orgaansystemen aanwezig.
Is sarcoïdose ernstig?
Sarcoïdose is niet altijd blijvend en meestal ook niet levensbedreigend. Als u sarcoïdose hebt, is er een goede kans dat de ziekte binnen enkele jaren vanzelf over gaat. Behandeling is dan meestal niet nodig. Er zijn geen medicijnen die sarcoïdose kunnen genezen, omdat de oorzaak van de ziekte niet bekend is.
Is sarcoïdose gevaarlijk?
Sarcoïdose is meestal niet levensbedreigend. Bij sarcoïdose ontstaan ontstekingen in organen en weefsels zoals de longen, lymfeklieren, ogen of huid. Bij zo’n ontsteking ontstaan er opeenhopingen van afweercellen (witte bloedlichaampjes). Zo’n ophoping noemen we een granuloom.
Hoe kom ik van sarcoïdose af?
Behandeling Sarcoïdose Als u sarcoïdose hebt, is er een goede kans dat de ziekte binnen enkele jaren vanzelf over gaat. Behandeling is dan meestal niet nodig. Er zijn geen medicijnen die sarcoïdose kunnen genezen, omdat de oorzaak van de ziekte niet bekend is.
Hoe zeldzaam is sarcoïdose?
Sarcoïdose is een zeldzame ziekte. Exacte cijfers over het voorkomen van sarcoïdose in Nederland zijn niet voorhanden. Naar schatting ontwikkelen 20 mensen per 100.000 inwoners per jaar sarcoïdose. Het voorkomen wordt geschat op ongeveer 50 per 100.000.