Wat is slibtong?

Wat is slibtong?

De populaire sliptongetjes zijn jonge tongen van de allerkleinste maat. De naam is hieraan ook toe te schrijven. De naam komt voort uit het feit dat dit kleine maatje (24 cm) door de visnetten slipt. Sliptong, met een ‘p’ is de formele schrijfwijze.

Wat is Atlantische tongfilet?

Senegalese tong (Atlantische tong, tropische tong) De Senegalese tong is een platvis die voorkomt op zand- en slibbodems aan de Oostelijke Atlantische Oceaan, van de Golf van Biskaje tot Senegal. De soort kan ongeveer 60 cm lang worden. Hij heeft een gepigmenteerde zijde die grijsachtig bruin is met blauwe vlekjes.

Wat voor vis is sliptong?

Sliptong is in feite een kleine zeetong Zeetong is een stevige platvis die tegelijk ook zeer zacht en sappig smaakt. Sliptong is in feite een kleine zeetong.

Hoe ziet een tong vis eruit?

De tong wordt, net als alle andere platvissen, geboren als een ‘gewone’ vis met een oog aan beide zijden van het lichaam. De jonge tong ondergaat echter al snel – als hij net iets groter is dan 1 cm – een metamorfose tot platvis. Een tong kan maximaal ongeveer 70 cm lang worden.

Hoe oud wordt een tong?

Tong kan 25 jaar oud worden. Ze worden geslachtsrijp op een leeftijd tussen 2 en 5 jaar, als ze tussen 24 en 30 cm groot zijn. Afhankelijk van het leefgebied wegen ze dan 160 g (Noordzee) tot 200 g (Golf van Biskaje). Volwassen exemplaren kunnen zelfs tot 2 kg wegen.

Waar komt de naam sliptong vandaan?

Kleine tong wordt sliptong genoemd. Tong leeft bij voorkeur in relatief ondiepe wateren met een zand- of modderbodem. De tong komt voor in de kustwateren van de oostelijke Atlantische Oceaan van Zuid-Noorwegen tot aan Senegal, en in vrijwel de hele Middellandse Zee.

Wat is het slibtong of sliptong?

De juiste schrijfwijze is sliptong. Alle recente woordenboeken en woordenlijsten, zoals de Spellingwijzer Onze Taal, onze spellingwebsite Spellingsite.nu en het officiële Groene Boekje, geven deze spelling. Volgens de grote Van Dale wordt deze ‘ondermaatse zeetong’ ook kortweg slip genoemd.

Hoe smaakt slibtong?

Sliptong is de kleinste marktsortering tong en is erg populair onder de visliefhebbers. De smaak van tong is subliem en verfijnd. Het visvlees is stevig en tegelijk zacht en sappig.

Wat is Afrikaanse tongfilet?

Biologie De West-Zuid-Afrikaanse tong (Austroglossus microlepis) is een straalvinnige vis uit de familie van eigenlijke tongen (Soleidae) en behoort derhalve tot de orde van platvissen (Pleuronectiformes). De vis kan maximaal 75 cm lang en 4000 gram zwaar worden.