Inhoudsopgave
Welke rechter is bevoegd?
De hoofdregel (in dagvaardingsprocedures) is dat de rechter bevoegd is in wiens rechtsgebied de gedaagde zijn woonplaats of zijn werkelijk verblijf heeft (art. 99 Rv). In bepaalde soorten zaken is de rechter in een ander rechtsgebied (mede) bevoegd (zie art. 100-107 Rv).
Wat wordt verstaan onder de rechtsmacht van de Nederlandse rechter?
Met rechtsmacht (ook wel: jurisdictie) wordt de bevoegdheid van de rechter aangeduid om van een bepaald geschil kennis te nemen. Dit onderwerp doet zich met name voor bij kwesties van internationaal recht.
Wat is het gerechtshof?
Wat is een gerechtshof? Een gerechtshof, ook wel hof genoemd, is een gerechtelijke instantie. Een hof spreekt normaal gesproken recht in tweede aanleg. Dat betekent dat het hof de zaak in hoger beroep behandelt nadat een rechtbank zich al over de zaak heeft gebogen.
Welke rechter is bevoegd dagvaarding?
In een dagvaardingsprocedure is meestal de rechter van de woonplaats van gedaagde relatief bevoegd.
Welke rechtbank is bevoegd familierecht?
Zaken betreffende nalatenschappen bepaalt dat verzoekschriften betreffende nalatenschappen moeten worden ingediend bij de rechtbank van de laatste woonplaats van de overledene.
Wat is een rechtsmacht?
Rechtsmacht (ook wel jurisdictie genoemd) heeft betrekking op het terrein waarover staten en hun organen bevoegd zijn regels te stellen en/of te handhaven.
Wat doet de kantonrechter?
De kantonrechter behandelt binnen het civiel recht: civiele zaken tot een bedrag van € 25.000, arbeidszaken, huurzaken, consumentenkoopzaken en consumentenkredietzaken. Ook bewind, curatele, mentorschap en het verwerpen of (beneficiair) aanvaarden van een erfenis zijn onderwerpen waar de kantonrechter over gaat.
Is de rechtbank bevoegd?
Relatieve bevoegdheid bij dagvaardingsprocedures Bij een dagvaarding luidt de hoofdregel dat de rechtbank van de woonplaats van de gedaagde partij bevoegd is om van de vordering kennis te nemen. Hierbij kan het gaan om een natuurlijk persoon (particulier) of een rechtspersoon.
Welk kantongerecht val ik onder?
U kunt op de website Rechtspraak.nl zien onder welke rechtbank de gemeente valt waarin u woonachtig of gevestigd bent. Maar als u weet welke rechtbank bevoegd is, weet u nog niet bij welk gerechtsgebouw uw zaak behandeld wordt. Dit is geregeld in de zogenaamde zaaksverdelingsreglementen van elke rechtbank.
Is de Nederlandse rechter bevoegd?
De hoofdregel is dat de rechter van het land van de gedaagde partij bevoegd is. Wilt u een procedure starten tegen uw contractspartij, dan zult u in zijn land moeten procederen. In bepaalde situaties kan een andere rechter bevoegd zijn. Zo is bij een koopovereenkomst de rechter van het land van de verkoper bevoegd.
Wat is het verschil tussen het gerechtshof en de rechtbank?
Aanleg De rechterlijke instantie waar de behandeling van een zaak plaatsvindt. De rechtbank is de eerste aanleg, het gerechtshof de tweede aanleg oftewel de hoger-beroepsinstantie (of de Centrale Raad van Beroep, College van Beroep voor het bedrijfsleven of de Afdeling bestuur van de Raad van State).
Wat gebeurt er bij het gerechtshof?
Het gerechtshof behandelt alleen zaken in hoger beroep. In geval van hoger beroep behandelt het gerechtshof de zaak opnieuw in volle omvang, tenzij de partij die in hoger beroep is gekomen, de verdachte of het openbaar ministerie, het hoger beroep heeft beperkt tot bepaalde strafbare feiten.