Welke dieren kunnen tetanus krijgen?

Welke dieren kunnen tetanus krijgen?

Alle zoogdieren zijn gevoelig voor deze bacterie, maar de gevoeligheid verschilt evenwel. Zo zijn het paard, schaap en geit zeer gevoelig. Honden en katten zijn veel minder gevoelig en daar komt tetanus dan ook vrij weinig bij voor.

Kan je dood gaan aan tetanus?

Door de spierkrampen kan iemand slikklachten krijgen en ademhalingsproblemen. Iemand kan ook helemaal verkrampen, waardoor het lichaam als een soort hoepel krom trekt. Als complicaties kunnen er botbreuken en hartproblemen ontstaan. Zonder goede behandeling is tetanus dodelijk.

Hoe krijgt een paard tetanus?

Deze bacterie en de sporen die deze bacterie vormt komen overal ter wereld in de grond voor, maar bevinden zich ook in de mest van allerlei dieren en dus ook van het paard. Paarden, maar ook mensen, kunnen tetanus krijgen wanneer er vuil met de bacterie, of de sporen van de bacterie, in een wond terecht komt.

Wat is tetanus veroorzaakt?

Tetanus wordt veroorzaakt door de bacterie Clostridium tetani. De tetanusbacterie komt in het lichaam via een wond waar vuil afkomstig van bijvoorbeeld de straat in is gekomen. De bacterie maakt gifstoffen aan die ernstige spierkrampen kunnen veroorzaken.

Hoe voorkom je tetanus na een verwonding?

Na een verwonding. De tetanusbacterie zit in straatvuil. Na een verwonding waarbij je bloedt is soms een tetanusprik nodig. Na een dierenbeet. Sommige dieren dragen tetanus over door te bijten, lees hier meer over op Gezondheidsplein. Bepaalde beroepen. Mensen die veel met aarde of dieren werken lopen meer risico op tetanus.

Wat is een inenting tegen tetanus?

Inenting tegen tetanus. Het tetanus vaccin dat in het rijksvaccinatieprogramma zit verwerkt in de combinatie vaccins DKTP. Difterie, kinkhoest, tetanus, polio. -HepB-hib, DKTP en DTP. Difterie, Tetanus en Poliomyelitis. . Kinderen krijgen deze inenting 3 keer voor de eerste verjaardag. Vier- en negenjarigen krijgen de prik nogmaals.

Wanneer komt tetanus voor invoering van het RVP?

Tetanus komt ongeveer 0 tot 5 keer per jaar voor, meestal bij oudere mensen die geboren zijn voor invoering van het RVP

https://www.youtube.com/watch?v=HKskJ4JMg40