Inhoudsopgave
Wat doen bijen met blaadjes?
Behangersbijen danken hun naam aan de gewoonte van de vrouwtjes om hun nestcellen te ‘behangen’ met stukjes blad. Deze stukjes knippen ze zelf met hun kaken uit de bladeren van allerlei planten. Zo kan het gebeuren dat de rozenstruik in de tuin opeens in een gatenkaas verandert.
Waarom vliegen bijen met blaadjes?
Behangen met blaadjes Met de kaken snijdt de behangersbij bladeren in ovale stukken. Met dit opgerolde blaadje tussen de poten geklemd, vliegt de bij naar het nest, waar de blaadjes worden gebruikt om afzonderlijke cellen te maken.
Wat doet een Metselbij?
Metselbijen danken hun naam aan de gewoonte van de meeste soorten om hun nestcellen te ‘metselen’ van klei, lemig zand of steentjes met modder. Verschillende soorten doen dit in holle stengels en gangetjes in dood hout. Ze zijn hierdoor vaak in bijenhotels te vinden.
Wat doen bijen in gaatjes?
Het zijn solitaire bijen. Waar ze mee bezig zijn is het leggen van een eitje in dat gaatje waarna de ingang weer dichtgemaakt wordt. In het gaatje ontwikkeld zich dan een jonge bij welke het jaar erop weer uitvliegt.
Wat doen tegen metselbijen?
Metselbijen staan bekend om hun vredelievend gedrag en zijn dus geen enkel probleem voor de mens. Daarbij zijn ze net als ‘gewone’ bijen ontzettend nuttig voor de bestuiving van bloemen. Bestrijding is hiermee niet nodig en, gezien de solitaire levensstijl, zelfs onmogelijk.
Hoe werken metselbijen?
Ze legt weer eitjes en maakt weer een tussenwand. Zo gaat ze door totdat ze voorin de nestgang is, die ook met modder wordt afgesloten. Aan het dichtmetselen van het nest dankt deze bij de naam metselbij. In totaal kan 1 vrouwtje wel 12 broedcellen aanleggen, maar vaak zijn het er ongeveer 5 tot 6 stuks.
Waarom maken bijen gaatjes dicht?
Het dichtmaken van die gaatjes betekent vermoedelijk dat daarin alweer eitjes voor volgend jaar zijn afgezet, dus ook volgend jaar zul je weer uit al die openingen jonge bijen zien komen.
Hoe maakt een metselbij zijn nest?