Wat zijn de bedreigingen voor koraalrif?

Wat zijn de bedreigingen voor koraalrif?

Vele bedreigingen voor koraalrif. De achteruitgang van de riffen is pas enkele decennia in het nieuws. En dat is niet terecht want de riffen staan al veel langer onder druk. Naast de opwarming, zijn ook onder andere de visvangst en vervuiling grote boosdoeners. Alsof het nog niet voldoende is vernietigen orkanen en tsunami’s af en toe het rif.

Wat is een koraal rif?

Satellietfoto van een deel van het Groot Barrièrerif. Een koraal rif is een ondiepte in de zee die opgebouwd wordt door koraalpoliepen, levende wezens uit de klasse van de bloemdieren, die op hun beurt weer deel uitmaken van de stam van neteldieren .

Waar worden koraalriffen aangetroffen?

Vanwege hun grote biodiversiteit, hun hoge primaire productie (de energie die hiervoor nodig is komt van fotosynthese), hun belang voor mens en natuur en hun kleurenpracht worden koraalriffen ook wel de regenwouden van de oceaan genoemd. Koraalriffen worden aangetroffen tussen de 35° Noorderbreedte en 28° Zuiderbreedte.

Waarom zijn koraalriffen zo belangrijk?

Deze algen zorgen voor de prachtige kleuren van het koraal en voorzien het koraal van voedingsstoffen en zuurstof. Waarom zijn koraalriffen zo belangrijk? Maar liefst 25 procent van alle dieren in de oceaan leven bij koraalriffen en wereldwijd zijn er meer dan 500 miljoen mensen direct afhankelijk van koraalriffen voor voedsel en werk.

Wie kent de plaatjes van koraalriffen?

Wie kent niet de schitterende plaatjes van riffen vol koralen en vissen. Steeds meer koraalriffen worden echter aangetast door bleking, ziektes en verzuring (en daardoor verminderde groei). De vispopulatie in de riffen neemt hierdoor drastisch af en daarmee is de voedselvoorziening voor 1 miljard mensen in

Waarom sterft het koraal verdwijnt?

Wanneer het koraal verdwijnt kan dit dus grote gevolgen hebben. Wereldwijd sterft er steeds meer koraal. Dit komt onder andere door overbevissing en vervuiling van het oceaanwater, maar het is voor het grootste deel te wijten aan onze CO 2 -uitstoot en de klimaatverandering die daaruit voortkomt.