Waar op letten bij subcutaan injecteren?

Waar op letten bij subcutaan injecteren?

De buik is een goede plek om te spuiten. Als er in de buik wordt gespoten, is het verstandig om dit in een huidplooi te doen. Rond de navel moet niet worden gespoten omdat in dit gebied vrij veel zenuwen en bloedvaten lopen, waardoor het injecteren pijnlijker kan zijn. Houd altijd 3 vingers afstand rond de navel.

Welke medicijnen kun je subcutaan injecteren?

Er wordt gebruikgemaakt van een korte naald die geplaatst wordt in een plooi in de huid die met de vingers wordt gemaakt. De buik is hiervoor erg geschikt. Voorbeelden hiervan zijn de toediening van insuline door diabetici en de toediening van methotrexaat door mensen met reumatoïde artritis.

Wat kan er fout gaan bij subcutaan injecteren?

Een van de mogelijke complicaties is het per ongeluk aanprikken van een bloedvat. Wanneer de medicatie dan toch ingespoten wordt, kan dit direct in het bloedvat terecht komen. In ernstige gevallen leidt dit mogelijk tot shock of coma.

Waar koe spuiten?

Spuit op de goede plaats Intramusculair betekent in de spier. Beide injecties geeft u in de nek. Bij volwassen rundvee geeft u de injectie op het snijpunt van een handbreedte voor het schouderblad en een handbreedte onder de nekband.

Wat is het verschil tussen subcutaan injecteren en intramusculair?

Subcutane injecties worden toegediend in het onderhuidse vetweefsel, waar de vloeistof langzaam wordt opgenomen. Intramusculaire injecties gaan direct in het spierweefsel en de vloeistof komt snel in de bloedsomloop.

Wat is het risico van te snel injecteren subcutaan?

Om de werking van de insuline goed te kunnen sturen, is het van belang dat de insuline in het onderhuidse vetweefsel wordt geïnjecteerd (subcutane injectie) en niet in de spier. Als de insuline in een spier wordt geïnjecteerd, kan er ernstige hypoglykemie optreden.

Hoeveel milliliter vloeistof kun je maximaal per keer subcutaan injecteren?

5 Subcutane injectie De hoeveelheid te injecteren vloeistof mag nooit meer dan twee milliliter zijn. En er worden vaak alleen vloeistoffen toegediend die een langzame resorptie moeten hebben, bijvoorbeeld insuline, heparine en morfine.

Welke medicijnen intramusculair injecteren?

Een intramusculaire injectie is bijvoorbeeld een vaccinatie. Maar ook vitamines en pijnstilling worden veelal intramusculair geïnjecteerd. Ook in de onderstaande gevallen wordt vaak gekozen voor een intramusculaire injectie: – Als het geneesmiddel snel in het bloed opgenomen moet worden.