Inhoudsopgave
Wat is de functie van haarcellen?
Haarcellen zijn de zintuigreceptoren van het gehoor- en evenwichtsorgaan bij gewervelden. In zoogdieren liggen de haarcellen in het orgaan van Corti op een dunne lamina basilaris in de cochlea van het binnenoor. Ze hebben hun naam te danken aan de stereocilia op het apicale oppervlak van de cel.
Wat is de functie van het ronde venster?
Een opening in het been rond de cochlea van het binnenoor, dat toelaat om trillingen door te geven, via het ovale venster, tot in de vloeistof van de cochlea.
Wat is de cochlea?
De cochlea is een holle, spiraalvormige buis gevuld met vloeistof. Het lijkt een beetje op het huisje van een slak en het Griekse woord voor slak is ‘cochlea’. In de cochlea bevinden zich ongeveer 15.000 haarcellen die geluidstrillingen verwerken.
Wat bevat het orgaan van Corti?
Het orgaan van Corti in het slakkenhuis bevat twee soorten haarcellen: binnenste haarcellen en buitenste haarcellen. In totaal zijn er vier rijen haarcellen: 1 rij binnenste haarcellen en 3 rijen buitenste haarcellen. Aan de binnenste haarcel, waarvan er zo’n 3500 zijn, zitten ca. 20 zenuwvezels.
Wat zorgt voor evenwicht?
Functie van het evenwichtsorgaan Je evenwichtsorgaan voorziet je hersenen van cruciale informatie voor het instandhouden van je evenwicht. Niet alleen bij stilstand, maar ook bij bewegen. Ook een stabiele blik tijdens hoofdbewegingen is het gevolg van je evenwichtsorgaan.
Waar zitten haarcellen in oor?
In het orgaan van Corti zitten haarcellen die we kunnen opdelen in buitenste en binnenste haarcellen. De buitenste haarcellen zijn verbonden met een membraan die de toonhoogte kan bepalen. De binnenste haarcellen zijn verantwoordelijk voor de transport van deze signalen (toonhoogte) naar de zenuw.
Wat zorgt er in het oor voor het spanningsverschil die wordt doorgegeven via de gehoorzenuw aan de hersenen?
In het slakkenhuis wordt een vloeistof in trilling gebracht die dat weer doorgeeft aan hele fijne haarcellen. Door het bewegen van de haarcellen ontstaat er een spanningsverschil wat weer doorgegeven wordt aan de gehoorzennuw, die dat vervolgens weer aan de hersenen doorgeeft.