Waar zitten de slijmvliezen in je mond?

Waar zitten de slijmvliezen in je mond?

Je mond wordt begrensd door de lippen. Hierachter bevindt zich de mondholte. Deze is bekleed met slijmvlies.

Wat te eten bij droge mond?

Voedingsadviezen bij een droge mond Drink bij het eten steeds kleine slokjes water om het voedsel vochtig te maken. Dit kan helpen het eten makkelijker door te slikken. Gebruik veel jus, saus, ragout of bouillon bij de maaltijden. Voedingsmiddelen kunt u ook smeuïger maken met boter, room of crème fraîche.

Wat maakt veel speeksel aan?

Bij overmatige speekselvloed heeft u hinder van teveel speeksel. Het kan komen doordat de speekselklieren te veel speeksel maken (hypersalivatie). Ook kan de afvoer van het speeksel minder goed functioneren. Dit kan een bijwerking zijn van sommige medicijnen of passen bij bepaalde ziektes.

Wat te doen tegen geïrriteerde slijmvliezen?

Vermijd plekken waar gerookt wordt en vraag anderen om in jouw omgeving niet te roken. Als je weet wat de klachten veroorzaakt, probeer dan om contact met die prikkels te voorkomen. Bijvoorbeeld geen dieren aaien als je daar last van krijgt. Of geen kaarsen in huis branden als je daar last van krijgt.

Wat te doen tegen opgezette slijmvliezen?

Neusspray met een ontstekingsremmer: bijvoorbeeld fluticason, budesonide, mometason

  1. Ontstekingsremmers verminderen de overgevoeligheid van het slijmvlies, de zwelling van het slijmvlies en de vorming van slijm.
  2. Het medicijn werkt pas na een paar dagen.
  3. Gebruik de neusspray minstens 4 weken lang elke dag.

Wat te doen aan weinig speeksel?

vermijd zoveel mogelijk cafeïne houdende producten en dranken, omdat deze de speekselvloed verminderen. vermijd zoveel mogelijk zure (sport)dranken, dit geldt ook voor vruchtensappen. Bij een droge mond is het gebit kwetsbaarder voor tanderosie; een oplossing kan het drinken door een rietje zijn.

Wat drinken tegen droge mond?

Drink water op kamertemperatuur en vermijd koude of zeer warme dranken. Ook is het af te raden om koolzuurhoudende en zoete dranken te drinken als je last hebt van een droge mond. Om te zorgen dat je goed kunt kauwen en slikken, is het belangrijk om voor, tijdens en na het eten genoeg water te drinken.