Hoe is een chromosoom opgebouwd?

Hoe is een chromosoom opgebouwd?

Iedere chromosoom bestaat uit een lang, in elkaar gevlochten draad. Dit is het DNA (Desoxyribo Nucleic Acid). DNA is kortgezegd de stof die in de celkern zit en informatie (genetische code) bevat voor erfelijke eigenschappen, zoals haarkleur, huidskleur en kleur van de ogen.

Welke chromosomen zijn Acrocentrisch?

De uiteinden van de chromosomen vormen de telomeren. In sommige chromosomen is de p-arm zo kort, dat hij nauwelijks te observeren valt. Dit zijn de acrocentrische chromosomen 13, 14, 15, 21 en 22.

Welke cellen mitose?

Mitose, gewone celdeling Bij mitose is het belangrijk om te onthouden, dat de dochtercellen allemaal dezelfde chromosomen en hetzelfde DNA hebben als de moedercel. De dochtercellen die ontstaan door mitose zijn diploïde cellen. Diploïde cellen hebben twee volledige sets chromosomen.

Wat is een gebalanceerde translocatie?

Bij een Robertsoniaanse translocatie is één chromosoom vastgehecht aan een ander chromosoom. Als door de translocatie de hoeveelheid materiaal op de chromosomen even groot is als normaal, dan merk je er meestal niets van. Dit heet een gebalanceerde translocatie.

Wat is spiraliseren?

Het dikker en korter worden van de chromosomen aan het begin van de kerndeling, waardoor ze na kleuring zichtbaar worden.

Welke cellen ontstaan door meiose?

Meiose is het proces van celdeling waarbij vier dochtercellen ieder de helft van het aantal chromosomen van een oudercel krijgen. Meiose vindt alleen plaats in geslachtsorganen van eukaryote organismen en leidt tot de productie van geslachtscellen.

Hoeveel cellen na mitose?

Bij de mitose ontstaan na één mitotische deling uit één diploïde moedercel (2n) twee haploïde dochtercellen (2n) die ook weer gewoon 46 chromosomen bevatten. Bij de man ontstaan na twee meiotische delingen uit een moedercel vier zaadcellen met een gehalveerd aantal chromosomen.

Wat is een chromosoom?

Het is een met kleurstoffen goed zichtbaar te maken structuur in de celkern van eukaryoten . Tijdens de celdeling worden de chromosomen goed zichtbaar door samentrekking ( condensatie) van het chromatine. Aan het eind van een chromosoom zit een telomeer. Er zijn autosomen, X-chromosomen en Y-chromosomen .

Wat zijn de belangrijkste chromosomen?

X en Y chromosomen. Belangrijke chromosomen zijn de X en Y chromosomen. Deze bepalen namelijk het geslacht. Vrouwen hebben twee X chromosomen, maar mannen hebben een X en Y chromosoom. Verder verschillen mannen en vrouwen niet wat betreft DNA.

Wat is een extra chromosoom in de cel?

Een extra chromosoom in de cel wordt trisomie genoemd, een chromosoom te weinig monosomie. Het meest bekende voorbeeld van een chromosoomafwijking is trisomie-21 ofwel het Syndroom van Down (mongolisme).