Inhoudsopgave
Waarom heb ik geen pigment?
Door een ontsteking in de huid maken de pigmentcellen te veel of te weinig pigment aan. Hierdoor kunnen ontsierende plekjes ontstaan. Vaak ontstaat dit bij eczeem, acne, bacteriële huidinfecties en insectenbeten. In veel gevallen herstelt de aanmaak zich langzaam, maar dat kan een jaar of langer duren.
Wat is hypopigmentatie?
Bij hypopigmentatie is het pigment verminderd, bij depigmentatie is het pigment geheel weg. Met de Wood’s lamp is het verschil tussen hypo- en depigmentatie te zien. Depigmentatie komt voor bij vitiligo, maar ook na bestraling, zonneschade, ulcera (atrofie), atrofie blanche, en lichen sclerosus et atrophicus.
Wat is Huidpigment?
Pigment (melanine) beschermt je huid tegen UV-straling die in zonlicht zit. Pigment is een bruine kleurstof die wordt gemaakt door pigmentcellen. Door kleine korreltjes pigment af te geven aan de buitenste laag van je opperhuid, krijgt je huid haar kleur.
Hoe maak je meer pigment aan?
Als de zon schijnt, gaan de melanocyten in onze huid extra melanine aanmaken, extra pigment dus, om de uv-stralen niet te diep te laten doordringen. Zo krijgen we een extra beschermend laagje, noem het een natuurlijke parasol. Een proces dat we kennen als, jawel, bruinen.
Waarom Verkleur ik niet?
Hoe kan dit? Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Wat te doen tegen pigmentvlekken in het gezicht?
Pigmentvlekken gaan in de meeste gevallen niet vanzelf weg, maar ze zijn wel goed te behandelen. Met de laser kunnen we de overproductie van pigmentcellen in de huid afbreken, zodat de verkleuring verdwijnt. Naast een laserbehandeling kan ook een chemische peeling of een crème oplossing bieden.