Hoe kan ik mijn orchidee redden?

Hoe kan ik mijn orchidee redden?

Wat kan ik doen om mijn orchidee te redden? Als de orchidee luchtwortels heeft, hoeft u de plant niet weg te gooien. In dat geval kunt u de luchtwortels als nieuwe wortels gebruiken. Verwijder de rotte wortels en stop de luchtwortels in de pot met nieuwe grond.

Waarom worden de bladeren van mijn orchidee slap?

Worden de bladeren slap, dan krijgt hij te veel, of juist te weinig water. In de meeste gevallen zal het aan te veel water liggen. Verwijder bladeren alleen maar als de bladeren zozeer verzwakt zijn dat je ze kunt weghalen door er licht aan ze te trekken met je vingers.

Hoe krijg je een orchidee weer aan het bloeien?

Een uitgebloeide Phalaenopsis kan je snel opnieuw in bloei krijgen door de bloemstengels net boven het derde oog af te snijden en de plant enkele weken op een iets koelere plaats te zetten (tussen de 15 en 18°C).

Hoe vaak moet je een orchidee water geven?

Hoeveel water je de plant geeft is afhankelijk van het jaargetijde. In de zomer geef je hem één keer in de 5 tot 7 dagen en in de winter één keer in de 10 dagen. Dat kan je doen door hem te vernevelen. De orchidee is in staat om zowel via de bloem, blad als wortel het vocht op te nemen.

Hoe voorkom je orchideeën te laten vallen?

Het komt wel vaker voor dat orchideeën hun bloemknoppen of bloemen laten vallen. Dit is te wijten aan te weinig zonlicht of te weinig water. Zorg voor een lichtere plek, en geef de orchidee zeker een keer per week een dompelbadje. Vermijd ook tocht en temperatuurschommelingen.

Hoe voorkom je een uitgebloeide orchidee?

• Plaats uitgebloeide planten enkele weken in een koudere omgeving geplaatst van zo’n 12 à 15 °C, zo stimuleer je nieuwe bloei. • Je kan ze ook in een ruimte zetten die ‘s nachts afkoelt. Help, mijn orchidee verliest zijn bloem (knoppen)! Het komt wel vaker voor dat orchideeën hun bloemknoppen of bloemen laten vallen.

Wat is de nachttemperatuur van een orchidee?

Laat de temperatuur bij voorkeur niet hoger worden dan 30°C. De nachttemperatuur van orchideeën die van gematigde temperaturen houden, ligt zowel in de winter als in de zomer rond 15 of 16°C, met een minimum van 13°C, Bij koel te telen orchideeën mag de temperatuur in de winter desnoods tot 10°C dalen.

Is orchidee water nodig?

Een orchidee heeft pas water nodig als de grond redelijk droog is en als de wortels in de pot grijs van kleur zijn. In een ‘dichte’ sierpot is dit moeilijk te zien. In dat geval kun je gebruik maken van een peilstok, bijvoorbeeld een lange satéprikker.