Inhoudsopgave
Waar komt de ringslang voor?
Behalve in Europa komt de ringslang ook voor in delen van Afrika en Azië. De soort is sterk aan water gebonden vanwege de aquatische levenswijze; de slang wordt zelden ver uit de buurt van een waterbron aangetroffen.
Waar komen de slangen voor?
Slangen komen vrijwel wereldwijd voor en de verschillende soorten leven in uiteenlopende habitats. Omdat ze koudbloedig zijn, leven de meeste soorten in warmere streken. Een aantal soorten is aangepast aan het leven in extreem droge omgevingen, zoals woestijnen.
Hoe vervellen slangen Het dier?
Net als alle andere reptielen, vervellen slangen om te groeien. Afhankelijk van de leeftijd van het reptiel zal het dier met regelmaat zijn oude vel uitdoen zodat plaatsgemaakt wordt voor een nieuwe huid. Wanneer er herhaaldelijk gedeeltes achterblijven, is dit meestal een teken dat er iets mankeert met de gezondheid van het dier.
Waarom vervelen jonge slangen vaker?
Jongere slangen vervellen vaker omdat ze snel groeien. Ze groeien sneller uit hun vel en zullen daarom met regelmaat een nieuw vel krijgen, zo om de 4 tot 8 weken. Een volwassen en volgroeide slang vervelt aanzienlijk minder vaak.
Hoe verkleinen slangen de prooi?
Slangen verkleinen de prooi niet door te kauwen maar slikken deze in één keer door. Slangen eten meestal behaarde, gevederde of geschubde prooien, en de spijsvertering is goed ontwikkeld om de prooi volledig te verteren. Een slang gebruikt bij de ademhaling maar één ontwikkelde long – dit is altijd de rechterlong.
De ringslang heeft een groot verspreidingsgebied in Europa en is een van de algemeenste soorten waterslangen. De ringslang komt ook voor in België en Nederland, net als de gladde slang en de adder. De ringslang is hier in veel streken het enige reptiel, de slang is ongevaarlijk en niet giftig voor de mens.
Wat is de naam van de ringslang?
De ringslang (Natrix natrix) is een slang uit de familie waterslangen (Natricidae). Het geslacht Natrix werd lange tijd tot de familie gladde slangen (Colubridae) gerekend. De ringslang werd tussen 1826 en 1907 in het geslacht Tropidonotus geplaatst, en de naam Tropidonotus natrix komt in oude literatuur nog veel voor.
Wat is het verspreidingsgebied van de ringslang?
Het verspreidingsgebied van de ringslang loopt van het Midden-Oosten, noordelijk Afrika en vrijwel geheel Europa tot het noordoostelijke deel van Mongolië. De slang kan zowel worden aangetroffen in laaglanden als uitgesproken berggebieden tot een hoogte van 3000 meter boven zeeniveau.
Wat eet een volwassen ringslang?
Een volwassen ringslang eet voornamelijk kikkers, padden en salamanders maar soms ook visjes, muizen en hagedissen. Jonge ringslangen eten slakken, wormen en insecten. Ringslangen staan zelf op het menu van veel dieren. Een kat kan een ringslang doden maar een ringslang valt nooit een hond of kat aan! Gevaren.
Wat is de gevlekte ringslang?
De gevlekte ringslang is in België één van de drie inheemse soorten slangen, naast de giftige Adder ( Vipera berus) en de niet-giftige gladde slang ( Coronella austriaca ). Van deze drie soorten is de gevlekte ringslang de meest voorkomende.