Hoe groot is een wilde haas?

Hoe groot is een wilde haas?

Uiterlijk. Hazen onderscheiden zich van konijnen door rood- en grijsbruine vacht, lange oren (lepels) met zwarte punten en witte ondervacht, waar die bij konijnen grijs is. Bovendien zijn volwassen hazen beduidend groter (50-65 cm) en zwaarder (2,5-6 kg).

Hoe herken je een jonge haas?

Jonge hazen hebben vaak een witte vlek op de kop. De haas houdt zijn staart tijdens het lopen vaak omlaag of horizontaal, waardoor alleen de zwarte bovenzijde zichtbaar is. Haasachtigen hebben, als echte planteneters, grote platte plooikiezen.

Hoe heet een mannelijke haas?

Het mannetje van de haas wordt ook wel rammelaar genoemd. Vanaf januari is het “rammeltijd”. Dat is de paartijd van de hazen.

Hoe ziet het nest van een haas eruit?

Een herkenbaar spoor is het “leger”, het nest van een haas. Dit is een simpel ondiep kuiltje in het open veld of onder begroeiing. Tijdens de rui, in de lente en de herfst, bevindt zich haar in het leger.

Wat is het gewicht van een haas?

De haas heeft een kop-romplengte van 48 tot 73 centimeter, een schouderhoogte van 30 centimeter en een lichaamsgewicht van 2500 tot 7000 gram. Het mannetje (“rammelaar” of “ram”) is ongeveer vijf procent zwaarder dan het vrouwtje (“moer” of “moerhaas”).

Waar zit de Haas in?

Hazen zitten graag in graanvelden, bietenvelden en braakliggende terreinen. Ze zijn gebaat bij een grote variatie in gewassen en habitat en een groot voedselaanbod. Wat eet de haas? De haas is een planteneter en voedt zich met jonge grassen, granen, onkruiden en allerlei akkergewassen.

Wat is de grootste Haas in de familie?

Dit geslacht is met ongeveer dertig soorten het grootste uit de familie, en tot dit geslacht behoren de grootste leden uit de familie, waaronder de Europese haas ( Lepus europaeus ), de sneeuwhaas ( Lepus timidus ), de Amerikaanse haas ( Lepus americanus ), de Kaapse haas ( Lepus capensis ), en de zwartstaarthaas ( Lepus californicus ).

Waar komt de haas voor in Europa?

Leefgebied en verspreiding. Behalve in IJsland en Noord-Scandinaviƫ komt de haas in geheel Europa voor, tot op 3000 meter hoogte in de Alpen. In dichtbevolkte gebieden komt de soort weinig voor. In delen van Europa komt de sneeuwhaas voor. Deze hazensoort wordt in de winter wit.