Welke boom of struik is bijzonder geliefd bij imkers?

Welke boom of struik is bijzonder geliefd bij imkers?

Laanbomen die veel nectar en stuifmeel bieden in het voorjaar zijn: gewone esdoorn, zoete kers, sierpeer, valse acacia, wilde lijsterbes, appel, kerspruim, pruim en gewone vogelkers. In de zomer kunnen deze aangevuld worden met tamme kastanje, winterlinde, zomerlinde en Hollandse linde.

Welke planten zijn aantrekkelijk voor bijen?

Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).

Wat zijn nectarplanten?

Nectarplanten werken als een magneet op vlinders. Nectar is de zoete, stroperige vloeistof die door de klieren van de bloemen van nectarplanten naar buiten komt. Vlinders zijn er dol op. En terwijl een vlinder vrolijk van bloem tot bloem fladdert, zorgt deze en passant voor de bestuiving van de bloemen in je tuin.

Welke planten voor hommels?

20 planten en bomen die vlinders, bijen en hommels lokken

  • Vlinderstruik (Buddleja)
  • Vlambloem (Phlox)
  • Dropplant (Agastache)
  • Campanula – klokjesbloem.
  • Kattenstaart (Lythrum)
  • Blauwe regen (Wisteria)
  • Klimop (Hedera helix)
  • Geranium – ooievaarsbek.

Welke struiken zijn goed voor bijen?

Plant bollen onder bladverliezende planten, zoals een Hosta of een bladverliezende struik en geniet van een vroeg voorjaarsgevoel. Ook struiken, zoals de gele kornoelje, trekken veel insecten en bijen aan. Net als mooie pollen heide en de prachtig bloeiende kerstroos.

Wat vinden bijen lekker?

Honingbijen verzamelen alleen nectar, honing, stuifmeel en water. Ze komen dus niet zoals wespen snoepen van je frisdrank of ijs want daar houden ze niet van. Veel planten en bomen hebben in hun bloemen nectar zitten. Bijen en hommels vinden dit heel lekker en zuigen dit op uit de bloem.

Waar zijn bijen gek op?

Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ze kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte. Maar als we om ons heen kijken zien we steeds minder bloemen bloeien.

Wat is de functie van nectar voor insecten?

De nectar geproduceerd door bloemen wordt op bepaalde delen van de dag afgescheiden en heeft als doel het aantrekken van specifieke bestuivers waaronder insecten als bijen, vlinders en hommels, maar ook vleermuizen en vogels als honingzuigers en kolibries.

Hoe wordt nectar ook wel genoemd?

Honing (of verouderd: honig) is een natuurlijke vloeibare zoete substantie die ontstaat als honingbijen en/of honingmieren nectar uit bloemen verzamelen en deze vervolgens omzetten. De nectar wordt zowel door toevoegen van enzymen als door indikking door verdamping omgezet naar honing.