Wat doet de Verzamelbuis?
Als alle stoffen zijn opgenomen of uitgescheiden in de tubulus, is er nog veel water dat moet worden teruggewonnen. Dit gebeurt in de verzamelbuis. Speciale bloedvaten (vasa recta) rond je tubulus en verzamelbuis zorgen ervoor dat het water en en de nuttige zouten weer in het bloed worden opgenomen.
Waaruit bestaat nieren?
Je nieren hebben een buitenkant (cortex of schors) en een binnenkant (medulla of merg). Het merg bestaat uit piramidevormig weefsel. De top van de piramiden wijst naar binnen, naar het nierbekken (het pelvis) dat urine opvangt en doorvoert naar de ureter.
Wat is de functie van Nierkelk?
De nierkelk of calix renalis is een deel van het urineverzamelsysteem in de nier. Urine, geproduceerd in de nierschors en niermerg, passeert de nierpapil in de calyx renalis minor (calyx is Latijn voor ‘kelk’, renalis ‘van de nier’, minor ‘klein’).
Wat is Niertubuli?
Stoornis in de nierbuisjes (renaal = nier, tubulus = buis, acidose = verzuring), waardoor onvoldoende zuur uitgescheiden wordt in de urine. Hierdoor ontstaat een verzuring van het bloed. Afhankelijk van de plaats waar in het nierbuisje het probleem zit zijn er verschillende vormen te onderscheiden.
Waar eindigt een Verzamelbuis?
De DCT wordt gevolgd door de verzamelbuis. In de verzamelbuis vindt de laatste selectieve terugresorptie plaats, waarna de voorurine of ultrafiltraat urine mag worden genoemd. De urine komt achtereenvolgens in de calix minor, de calix major en de ureter terecht, en vervolgens in de urineblaas.
Welke bloedwaarden voor nierfunctie?
Classificatie van nierfalen
- Stadium 1: normaal. De eGFR is meer dan 90 milliliter per minuut.
- Stadium 2: mild nierfalen. De eGFR is tussen 60 en 89 milliliter per minuut.
- Stadium 3: matig nierfalen. De eGFR is tussen 30 en 59 milliliter per minuut.
- Stadium 4: zwaar nierfalen.
- Stadium 5: eindstadium van de nierziekte.