Welke Neusdruppel spray kan gebruikt worden bij kinderen onder de twee jaar zonder recept?

Welke Neusdruppel spray kan gebruikt worden bij kinderen onder de twee jaar zonder recept?

Bij baby’s en peuters jonger dan 2 jaar wordt het gebruik zelfs vaak afgeraden. Maar in ernstige gevallen kan het toch nodig zijn dat de arts xylometazoline voorschrijft. Bijvoorbeeld als de zoute neusdruppels of neusspray niet werken en als kinderen door een verstopte neus niet kunnen drinken.

Is neusspray gevaarlijk voor kinderen?

Een neusspray met de stof xylometazoline is niet veilig voor je baby. Deze stof kan bij kinderen onder de 2 jaar voor ernstige bijwerkingen zorgen. Is je kind ouder dan 2 jaar? Dan kan je bij ernstige verkoudheid xylometazoline 0,05% gebruiken.

Waarom neusspray vanaf 12 jaar?

Otrivin 1mg Neusspray zorgt voor een snelle en langdurige verlichting van neusverstopping, vermindert de zwelling van het slijmvlies in de neus. Otrivin zorgt voor een snelle en langdurige verlichting van neusverstopping.

Hoe vaak mag een kind van 2 neusspray?

De aanbevolen dosering is: Kinderen van 2 tot en met 6 jaar: Onder toezicht van de ouders. 1 verstuiving in elk neusgat, 1 tot 3 maal per dag. Tussen 2 toedieningen dient er een tussentijd van 8 tot 10 uur te zitten.

Kan je een overdosis krijgen van neusspray?

Overdosering kan, met name bij kleine kinderen, de volgende symptomen geven: angst, opwinding, hallucinaties (waanvoorstelling) of stuipen afgewisseld door daling van de lichaamstemperatuur, zeer extreme vorm van slaperigheid tot bewusteloosheid (lethargie) tot coma.

Waarom is xylometazoline zo gevaarlijk?

Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen. Maar als u de spray langer dan zeven dagen gebruikt, raken de vaten eraan gewend.

Hoe vaak mag een kind neusspray?

Niet meer dan 3 toedieningen per neusgat per dag. Kinderen van 6 tot en met 12 jaar: Onder toezicht van de ouders. 1 tot 2 verstuivingen in elk neusgat, 2 tot 3 maal per dag. Tussen 2 toedieningen dient er een tussentijd van 8 tot 10 uur te zitten.

Waarom neusspray vanaf 6 jaar?

Neusdruppels en neussprays op basis van de vasoconstrictoren (bloedvatvernauwende of ontzwellende middelen) fenylefrine, nafazoline en tramazoline zijn niet aangewezen bij kinderen jonger dan 7 jaar. Dit omwille van hun nauwe therapeutisch-toxische marge en het feit dat ernstige ongewenste effecten gerapporteerd zijn.

Hoe vaak neusspray bij kind?

Baby’s en kleine kinderen (tot 2 jaar): houd de spraykop tegen het neusgaatje zonder deze erin te steken. Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.