Welke rups is gevaarlijk?

Welke rups is gevaarlijk?

De rupsen van sint-jacobsvlinders zijn bijna net zo opvallend als de vlinders. Ze zijn felgeel met zwart gestreept en worden ook wel zebrarupsen genoemd. Ze zijn gespecialiseerd op het jakobskruiskruid. Dit is een giftige plant en de rupsen zijn door het eten ervan ook giftig.

Wat zijn kleine zwarte rupsjes?

Wie kent niet de zwarte els, bekend om zijn elzenkatjes en elzenpropjes. Minder bekend maar meer berucht zijn de elzenhaantjes. Deze zwarte kevers (en hun rupsen!) doen zich in de zomer tegoed aan het verse elzenblad.

Hoe herken je een vlinder rups?

Heeft de rups haren en is de beharing lang of kort? Heeft de rups stekels? Heeft de rups uitsteeksels op het lichaam en waar zitten deze? Heeft de rups stippen of lijnen over het lichaam?

Wat doen zwarte rupsen?

Wanneer te zien: Rups: juli-september. De opvallende oranjegeel met zwarte (zebra)rupsen zitten overdag open en bloot op de waardplant. Ze eten vooral de bladeren en de bloemen; als er erg veel rupsen bij elkaar zitten, laten ze slechts een kale stengel over. De soort overwintert als pop in een losse cocon in de grond.

Kan een rups bijten?

bijten of steken geen mensen. Slechts enkele soorten rupsen, o.a. de eikenprocessierups (Thaumatopoeida) en bastaardsatijnvlinder (Euproctis chrysorrhoea), dragen irriterende brandharen; sommige rupsen hebben stugge scherpe stekels.

Hoe lang duurt het om van rups tot vlinder te evolueren?

Hoelang dit duurt hangt af van de soort, van enkele weken tot enkele maanden. Tenslotte barst de pop open en kruipt de vlinder naar buiten. De vleugels zijn nat en opgevouwen en de vlinder kan nog niet vliegen.

Wat te doen tegen Elzenhaantjes?

Voorkomen van elzenhaantjes Elzenhaantjes overwinteren onder en in de laag gevallen bladeren. Door in de herfst regelmatig het bladafval onderaan de boom te verwijderen, voorkom je dat er in de lente een grote nieuwe generatie elzenhaantjes zijn slag slaat.

Waar kunnen rupsen niet tegen?

Waar kunnen rupsen niet tegen? Rupsen hebben een hekel aan de sterke geur van bieslook en salie. Zet deze planten daarom rondom je andere planten. Daarnaast is het verstandig om jonge planten te beschermen met een net of vliesdoek, zo voorkom je dat vlinders hun eitjes kunnen leggen.

Wat kan ik tegen rupsen doen?

Plantjes afdekken: vooral jonge plantjes zijn in trek bij rupsen. Dek stekjes en plantjes daarom af (bijvoorbeeld met een net of vliesdoek) om te voorkomen dat vlinders eitjes kunnen leggen tussen jouw planten. Vogelhuisje en vogelvoer: lok extra veel vogels naar jouw tuin met vogelvoer en/of een vogelhuisje.

Wat eet een huismoeder rups?

Huismoeder en vierkantvlekuil eten zowel kruiden als grassen en agaatvlinder eet, naast diverse kruiden, ook verschillende struiken en loofbomen.