Wat betekent fisheye?

Wat betekent fisheye?

Een fisheye-objectief (of fisheye of visoogobjectief) is een lenzenstelsel met een korte brandpuntsafstand. Op een fotocamera geeft de lens een sterke groothoekwerking en een karakteristieke tonvormige vertekening. Het vervormde beeld is enigszins vergelijkbaar met het gereflecteerde beeld in een kerstbal.

Hoe werkt een fisheye?

De beeldhoek van een fisheye lens is groot, met wel 180 graden zicht. Hierdoor moet je tijdens het fotograferen goed opletten wat er in het beeld te zien is. Een fisheye lens is een supergroothoeklens met een korte brandpuntsafstand, de vervormingen komen tot stand door de grote beeldhoek.

Wat doet een fisheye lens?

Een fisheye lens geeft een vervormend en soms grappig effect aan je foto’s, hierdoor zou je bijna denken dat je er geen serieuze foto’s mee kunt maken. Maar niets is minder waar. In de architectuurfotografie worden fisheye lenzen regelmatig ingezet. Je krijgt er namelijk ontzettend veel mee op de foto.

Wat is een groothoeklens canon?

Een groothoeklens is een lens met een grote beeldhoek. Hiermee leg je dus een breed beeld vast. Deze eigenschap heeft een groothoeklens te danken aan de korte brandpuntsafstand. De brandpuntsafstand bepaalt namelijk hoe lang de afstand is tussen de sensor en het objectief en hoe breed de beeldhoek wordt.

Wat is de beste groothoeklens voor canon?

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR CANON FULL FRAME CAMERA’S

Groothoeklens DXOmark.com
Canon EF 17-40mm f/4.0L USM 21/60 Meer informatie
Sigma 12-24mm f/4.0 DG HSM Art 25/60 Meer informatie
Sigma 14-24mm f/2.8 DG HSM Art 28/60 Meer informatie
Tamron SP 15-30mm f/2.8 Di VC USD 32/60 Meer informatie

Waar gebruik je een groothoeklens voor?

De groothoeklens zorgt voor een mooie vertekening van het beeld door te spelen met het perspectief. Rechte lijnen zullen in steeds scherpere hoeken naar het verdwijnpunt gaan en wat dichtbij is oogt groter in vergelijking met objecten die zich verder weg bevinden.

Waar moet je op letten bij een groothoeklens?

Groothoeklenzen hebben dus een korte brandpuntsafstand en een grote beeldhoek. Als je snel wil weten of het een groothoeklens is, kan je 10mm en 35mm als leidraad nemen als logische afstanden. Er zijn groothoeklenzen met een vast brandpunt, met deze lenzen kan je alleen brede beelden maken.

Welke Canon camera voor landschapsfotografie?

Beste systeemcamera voor landschappen: Canon EOS R5 Dankzij de 45MP full-frame CMOS-sensor, de displays met een hoge resolutie, en wind- en waterdichtheid is de Canon EOS R5 een camera die uitstekend geschikt is voor het buitenleven.

Wat fotografeer je met een groothoeklens?

Door een interieur met een groothoeklens te fotograferen, kun je iets groter laten lijken. Bij architectuur lijkt een gebouw imposanter of je kunt het gehele gebouw goed in beeld krijgen met een groothoek.

Wat is een goede groothoeklens?

BESTE GROOTHOEKLENZEN VOOR CANON APS-C CAMERA’S

Groothoeklens DXOmark.com Prijs
Tamron 10-24mm f/3.5-4.5 Di II VC HLD 12/60 Meer informatie
Sigma 18-35mm f/1.8 DC HSM Art 25/60 Meer informatie
Tokina AT-X 11-16mm f/2.8 Pro DX II 15/60 Meer informatie
Tokina AT-X 11-20mm f/2.8 Pro DX 16/60 Meer informatie

Wat is de beste camera voor landschapsfotografie?

1. Beste systeemcamera voor landschappen: Canon EOS R5. Dankzij de 45MP full-frame CMOS-sensor, de displays met een hoge resolutie, en wind- en waterdichtheid is de Canon EOS R5 een camera die uitstekend geschikt is voor het buitenleven.