Hoe bepaal je klinische relevantie?

Hoe bepaal je klinische relevantie?

Om de klinische relevantie van studieresultaten voor de dagelijkse praktijk te kunnen beoordelen, moeten we verschillende elementen in rekening nemen: de doelstelling van de studie, de uitkomstmaten, de effectgrootte, de precisie van het effect, de vergelijkende interventie, de representativiteit van de studiepopulatie …

Wat is klinische beoordeling?

Klinische evaluatie is dus in wezen het proces van de manier waarop klinische gegevens worden verzameld, geanalyseerd, beoordeeld en samengevat uit verschillende bronnen, waaronder klinische literatuur, klinische onderzoeken, niet-prestatiegegevens, equivalente apparaten en postmarket-gegevens.

Hoe is klinische relevantie anders dan statistische significantie?

Een statistisch significant verschil vinden in behandeleffecten tussen twee interventies op een onderzoeksuitkomstmaat zegt nog weinig voor de patiënt, als deze niet weet of het over een klinisch relevant effect gaat.

Wat betekent klinische relevantie?

Klinische significantie (ook wel klinische relevantie genoemd) is relevant voor interventie- en behandelingsstudies. Een behandeling wordt als klinisch significant beschouwd als deze het leven van patiënten tastbaar of substantieel verbetert.

Wat is een klinisch relevant verschil?

Een minimaal klinisch relevant verschil is gedefinieerd als het kleinste verschil in score dat de patiënt als gunstig ervaart en dat, indien er geen storende ongewenste effecten en geen extreem hoge kosten zijn, de arts motiveert om de bestaande behandeling van de patiënt te wijzigen (1).

Wat betekent klinisch niet relevant?

Aanduiding van de betekenis die een diagnostische of therapeutische procedure heeft in de dagelijkse praktijk. Meestal wordt dit begrip genoemd om aan te duiden dat een gevonden verschil in onderzoeksarmen weliswaar statistisch significant is, maar daarmee nog niet klinisch relevant hoeft te zijn.

Wat betekent Klinisch gezien?

Direct voor de arts (hulpverlener) zichtbaar, zonder hulponderzoek. Subklinisch is nog niet zichtbaar.

Wat zijn klinische problemen?

Een klinisch teken of semeion is een verschijnsel dat een arts klinisch kan vaststellen via lichamelijk of bijkomend onderzoek. De oorzaak van een semeion is een ziekte, aandoening of letsel. Symptomen kunnen louter door fysiek onderzoek of via de subjectieve ervaring van de patiënt worden vastgesteld.

Wat is het verschil tussen klinische en statistische significantie?

In het medisch onderzoek wordt doorgaans een p-waarde van 0,05 als afkappunt beschouwd. Is er dus een p-waarde kleiner dan 0,05, dan spreken we van ‘statistisch significant’. We accepteren dan nog altijd dat er een kans van ten hoogste 5% is dat het gevonden verschil op toeval berust.

Wat betekent het woord klinisch?

klinisch – bijvoeglijk naamwoord uitspraak: kli-nies 1. wat met een kliniek te maken heeft ♢ de klinische praktijk is dat deze ziekte genezen kan worden 1. klinisch dood zijn [geen hartslag en adem…

Wat betekent klinische betekenis?

m.b.t. de kliniek; wat betrekking heeft op ziekten of patiënten die in een kliniek zijn opgenomen en daar worden onderzocht en behandeld.