Inhoudsopgave
Hoe wordt diabetes type 2 vastgesteld?
De diagnose diabetes mellitus wordt gesteld door meting van de bloedsuiker-concentratie. Wanneer die ’s morgens, na 8-10 uur vasten, bij herhaling hoger is dan 7.0 mmol/L is sprake van diabetes mellitus.
Hoe diagnose diabetes stellen?
Diabetes kan worden vastgesteld door middel van een bloedonderzoek. Gekeken wordt dan hoe hoog het suikergehalte in uw bloed is. Dit gebeurt meestal met een vingerprik. Als u nuchter bent (dus als u nog niets heeft gegeten of gedronken) hoort deze onder de 5.6 (mmol/l) te zijn.
Wat is diabetes mellitus 12 letters?
Diabetes mellitus (letterlijk ‘honingzoete doorstroming’) is een aandoening die wordt gekenmerkt door herhaaldelijk (chronisch) verhoogde bloedglucose- of bloedsuikerwaarden (hyperglykemie). Vandaar de Nederlandstalige aanduiding suikerziekte, of kortweg suiker.
Waar staat mellitus voor?
Diabetes (ook wel diabetes mellitus of suikerziekte genoemd) is een ziekte waarbij u teveel glucose (suiker) in uw bloed hebt. Diabetes mellitus ontstaat als uw lichaam minder gevoelig is geworden voor insuline óf doordat uw lichaam te weinig insuline maakt.
Welk type is diabetes mellitus?
Bij diabetes type 2 heeft het lichaam te weinig insuline. Bovendien reageert het niet meer goed op insuline: dat heet ongevoeligheid voor insuline. Mensen met diabetes type 2 krijgen meestal voedings- en bewegingsadviezen, aangevuld met medicijnen. Soms moet iemand ook insuline spuiten.
Wat is bloedonderzoek of bloedafname?
Bloedonderzoek of bloedafname gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Bloedonderzoek –ook wel bekend als bloedprikken of bloedafname– gebeurt vaak op aanvraag van de huisarts of specialist. Het gehalte aan kalium wordt bepaald om een hypokaliëmie (kaliumtekort) of hyperkaliëmie (kaliumoverschot) vast te stellen.
Wanneer is bloedonderzoek aangevraagd?
Bloedonderzoek wordt in de volgende gevallen aangevraagd: wanneer de huisarts of specialist vermoedt dat er sprake is van een aandoening of ziekte; om het verloop van de ziekte en het effect van de behandeling te bepalen; preventief bloedonderzoek ter bepaling van je gezondheidsstatus.
Wat is De normaalwaarde van bloedonderzoek?
Bloedonderzoek waarden: INR. International Normalized Ratio (INR) is een maat voor de stollingstijd van bloed. Een INR van 1.0 is de normaalwaarde. Voor mensen die antistollingsmiddelen gebruiken wordt gestreefd naar grofweg een INR tussen de 2.0 en de 3.5.