Inhoudsopgave
- 1 Kunnen nierstenen blaasontsteking veroorzaken?
- 2 Hoe lang blijft niersteen in blaas?
- 3 Hoe wordt urine geproduceerd?
- 4 Wat is een urinetest?
- 5 Hoe merk je dat je een niersteen hebt?
- 6 Wat is de veroorzaker van urineweginfecties en blaasontsteking?
- 7 Welke bacterie veroorzaakt de urineweginfecties?
- 8 Hoe wordt de urineweginfectie gesteld?
Kunnen nierstenen blaasontsteking veroorzaken?
Urineweginfecties. De meest frequente complicatie bij nierstenen zijn urineweginfecties. Dit kan variëren van een simpele blaasontsteking (cystitis), die gemakkelijk kan behandeld worden, tot een gecompliceerde urinewegontsteking met infectie van de nier (pyelonefritis).
Hoe lang blijft niersteen in blaas?
Meestal komt de steen na enkele dagen namelijk in de blaas. Een paar dagen later plast u de steen uit. Soms gebeurt dat pas na enkele weken. Het uitplassen van de steen doet meestal geen pijn meer, vaak merkt u het niet eens.
Wat is het gewicht van normale urine?
Normale urine heeft een soortelijk gewicht (sg) van circa 1010 g/L. Zuiver water heeft een sg van 1000 g/L. Is het sg van urine sterk verhoogd, dan is de urine sterk geconcentreerd en kan er sprake zijn van dehydratie. Het sg zegt iets over de hoeveelheid stoffen in de urine.
Hoe wordt urine geproduceerd?
Urine wordt door de nieren geproduceerd tijdens het zuiveren van het bloed. Urine bestaat uit water en opgeloste afvalproducten. Deze afvalproducten zijn stoffen die het lichaam niet nodig heeft en die schadelijk kunnen zijn voor onze organen als ze zich in het lichaam ophopen.
Wat is een urinetest?
Urineonderzoek is een zeer vaak gebruikt diagnostisch instrument, dat een aantal veel voorkomende ziekten kan opsporen. Een urinetest kan worden gebruikt voor het screenen op en/of het diagnosticeren van aandoeningen zoals urineweginfecties (zoals een blaasontsteking), nierstoornissen, leverproblemen, diabetes of andere metabolische stoornissen.
Hoe wordt de zuurgraad van de urine bepaald?
De zuurgraad van de urine kan eenvoudig worden bepaald met behulp van teststrookjes. Hierbij wordt het teststrookje een paar seconden in de urine gehouden. De kleur van het teststrookje zal veranderen. De kleurverandering is afhankelijk van de zuurgraad van de urine. Na 1-2 minuten wachten kan het resultaat worden afgelezen.
Hoe merk je dat je een niersteen hebt?
Vaak begint het met een vage, weinig opvallende pijn in de onderrug (flanken). Geleidelijk wordt de pijn feller en komt in steeds hevigere aanvallen, meestal aan de zijkant van de buik. De pijn trekt soms door naar de lies, het bovenbeen of de geslachtsorganen.
Wat is de veroorzaker van urineweginfecties en blaasontsteking?
De belangrijkste veroorzaker van urineweginfecties en blaasontsteking is de darmbacterie Escherichia coli. Deze kan de urinebuis en blaas binnendringen. In de urine in de blaas vermenigvuldigen zich bacteriën, die ook het slijmvlies van de blaas aanvallen.
Wat is urineweginfectie of blaasontsteking?
Een urineweginfectie of blaasontsteking is de verzamelnaam voor alle infecties die betrekking hebben op de urinewegen: nier, nierkelk, urineleider, blaas en urinebuis ( urethritis ). De belangrijkste veroorzaker van urineweginfecties en blaasontsteking is de darmbacterie Escherichia coli. Deze kan de urinebuis en blaas binnendringen.
Welke bacterie veroorzaakt de urineweginfecties?
Bacteriële verwekkers: circa 90% van de urineweginfecties wordt veroorzaakt door de gramnegatieve bacterie Escherichia coli, een normale bewoner van de menselijke darm, maar die gemakkelijk vanuit het gebied rond de anus kan migreren naar de vagina en de urinewegen.
Hoe wordt de urineweginfectie gesteld?
De diagnose van urineweginfectie wordt gesteld op basis van zowel symptomen als op basis van analyse van de urine, bij voorkeur opgevangen halverwege de urinestroom ( middenstroomportie) in een steriel opvangpotje en meteen afgesloten.