Waarom moet euthanasie verboden worden?

Waarom moet euthanasie verboden worden?

Euthanasie is strafbaar Bijvoorbeeld omdat ze ernstig ziek zijn, pijn lijden of moeite hebben met ademhalen. Soms mag een arts euthanasie of hulp bij zelfdoding verlenen. Bijvoorbeeld als iemand niet meer beter wordt. Of als niets meer aan het lijden te doen is.

Waar is euthanasie niet toegestaan?

In Nederland en België is dat niet zo. Sinds 2002 mogen artsen patiënten helpen met euthanasie als ze dat willen. De enige andere landen waar dit mag zijn Luxemburg, Zwitserland en Japan. Het mag ook in een paar staten van de Verenigde Staten en Mexico en in een aantal provincies in Canada.

Welke landen laten euthanasie toe?

In heel de wereld is euthanasie alleen wettig in België, Nederland, Luxemburg (waar alleen de term ‘waardig sterven’ wordt gebruikt) en Zwitserland (waar er geen dokter hoeft bij te zijn).

Waaruit bestaat euthanasie?

In Nederland staat het woord euthanasie voor het zelfgekozen levenseinde met behulp van een arts. Euthanasie is altijd uit vrije wil; een patiënt moet erom vragen. De arts kan een middel toedienen waardoor een patiënt overlijdt. Dit heet officieel: levensbeëindiging op verzoek.

Waarom euthanasie toestaan?

Er zijn verschillende redenen waarom iemand voor euthanasie kiest. De meeste verzoeken om euthanasie zijn afkomstig van wilsbekwame mensen die ondraaglijk en uitzichtloos lijden en die een zelfgekozen dood als enige uitweg beschouwen.

Hoeveel landen mag euthanasie?

Daarvan zijn er slechts vijf waar euthanasie wettelijk is toegelaten, met name België, Nederland, Luxemburg, Canada en Colombia. In die twee laatste landen zijn de voorwaarden erg strikt, enkel wie terminaal is, komt in aanmerking. In slechts twee landen is euthanasie op minderjarigen toegelaten, België en Nederland.

Wat zijn de voor en tegenargumenten van euthanasie?

Wanneer de persoon die euthanasie heeft laten plegen zijn het de naasten die eronder lijden. Dit kan dan een emotioneel bezwaar zijn tegen de euthanasie, zij raken dan namelijk wel hun naaste kwijt. Niet iedereen wil zomaar het leven van een geliefde opgeven. Een andere belanghebbende is de patiënt zelf.