Inhoudsopgave
Hoeveel procent ziek berekenen?
Je kan het verzuim percentage berekenen door het totaal aantal verzuimde kalenderdagen te delen door het totale aantal beschikbare kalenderdagen van alle werknemers tezamen en de uitkomst met honderd te vermenigvuldigen.
Hoe verzuim berekenen?
Het verzuimpercentage berekenen Voor de berekening maak je een breuk: je deelt het totale aantal dagen verzuim x 100 (= de teller) door het totale aantal te presteren dagen per jaar of per kwartaal (= de noemer).
Wat is de meldingsfrequentie?
De meldingsfrequentie geeft aan hoe vaak werknemers zich gemiddeld ziekmelden. De meldingsfrequentie wordt het meest beïnvloed door kortdurend verzuim. Het aantal ziekmeldingen in een verslagperiode wordt gedeeld door het aantal werknemers in die periode.
Hoe maak je een Verzuimanalyse?
Met een verzuimanalyse krijgt u antwoord op de volgende vragen:
- Wat zijn de risicogroepen binnen mijn bedrijf?
- Welke factoren beïnvloeden het verzuim?
- Wat is de kans dat kort verzuim uitmondt in lang verzuim bij ziekmelding?
- Hoe ziet het verzuim eruit als er niet wordt ingegrepen?
Wat is een hoog ziekteverzuimpercentage?
gemiddeld 15% van de werknemers heeft een opvallend frequent of langdurig verzuim. De criteria daarvoor zijn: per jaar vier of meer keer ziek, langer dan één maand in één ziekteperiode of in totaal meer dan 42 dagen (zes weken) ziek.
Hoe maak je een Verzuimvenster?
Verzuim Onder Controle genereert een venster met vier (4) kwadranten. Het verzuimpercentage en de meldingsfrequentie worden tegen elkaar afgezet. De meldingsfrequentie staat op de X-as en het verzuimpercentage op de Y-as. Analyse bepaalt welke onderdelen van je organisatie in één van de vier kwadranten geplaatst wordt.
Wat is de gemiddelde verzuimfrequentie?
Verzuim nagenoeg gelijk gebleven Van 14.4% in 2020 naar 14.5% in 2021. De gemiddelde verzuimfrequentie verschilt ook weinig: gemiddeld meldt men zich 1,7 keer per jaar ziek, terwijl dat een jaar eerder 1,8 keer was. Het grootste verschil zien we bij de gemiddelde verzuimduur. Die is verder opgelopen naar 39 dagen.
Wat is een hoge verzuimfrequentie?
Als je veel medewerkers in A hebt staan, heb je een hoog verzuimpercentage met een laag aantal meldingen. Je hebt dan waarschijnlijk veel langdurig zieken. Soms kan je daar niets aan doen omdat je medewerker chronisch ziek is.
Hoe analyseer je verzuimcijfers?
De volgende factoren zijn bruikbaar om verzuimcijfers te analyseren:
- relatie met werkloosheid (daling werkloosheid is stijging ziekteverzuim)
- geslacht (vrouwen vaker en langer ziek dan mannen)
- burgerlijke staat (ongehuwden het kortst ziek, weduwen/weduwnaars het langst, gescheiden het vaakst)