Inhoudsopgave
Hoe minder consumeren?
11 tips die jou helpen om te consuminderen
- Ga verleiding uit de weg.
- Maak je een middagje kwaad en ruim je huis op.
- Bezoek eens een kringloopwinkel bij jou in de buurt als je iets nodig hebt en koop tweedehands.
- Organiseer een kledingruil met elkaar.
- Wees creatief!
Hoe kan ik minder kopen?
10 tips om minder spullen te kopen
- Bedenk vooraf of je iets echt nodig hebt. Het is natuurlijk niet dat je niets meer mag kopen.
- Kies voor kwaliteit.
- Koop je iets nieuws, doe dan ook iets weg.
- (Ver)koop tweedehands.
- Huur, deel of leen spullen.
- Jarig?
- Repareer wat kapot is.
- Probeer eens een maand niets (nieuws) te kopen.
Waarom wil ik altijd iets kopen?
Mensen worden gemotiveerd door het geloof dat het kopen hun leven gelukkiger maakt. We kopen schoonheid, veiligheid, gezondheid, bewondering, levendigheid, intelligentie. En deels lukt dat ook. Genoeg geld hebben om rond te komen en te kunnen doen wat je wilt, is inderdaad een voorwaarde voor geluk.
Waarom minder consumeren?
De keerzijden van meer consumptie en productie zijn milieuoverlast, zo geen milieucrisis – zoals de uitstoot van CO2 en stikstof al is. Ook leidt groei tot schaarste aan grondstoffen, hetgeen blijkt uit de prijsexplosie van koper en allerlei zeldzame materialen.
Waarom is spullen kopen zo verslavend?
De drang om steeds maar weer spullen te kopen, wordt veroorzaakt door de aanmaak van dopamine in onze hersenen. Dopamine staat ook wel bekend als het gelukshormoon: het veroorzaakt gevoelens van genot en euforie. Een aankoop doen zorgt voor extra productie van deze stof.
Waarom koop je dingen die je niet nodig hebt?
Veel beslissingen nemen we met ons impulsieve brein.” Mensen denken dus niet na over waarom ze iets moeten hebben, of wanneer ze het zouden gebruiken, maar kopen het omdat het onmiddellijke voldoening geeft, waardoor je je eventjes goed voelt. Zo koop je dus vaak dingen die je niet nodig hebt.”
Waarom duurzaam consumeren?
Duurzame consumptie is eenvoudig. Door duurzame consumptie is het mogelijk om geld te besparen en om bewust om te gaan met het milieu. Het is belangrijk voor een goed milieu en omgeving om duurzaam te consumeren. Duurzame producten zijn in het algemeen niet veel duurder dan andere producten.
Waarom duurzaam consumeren niet de oplossing is?
Uit onderzoek in 2012, waarin rond de duizend ‘groene’ consumenten (die graag de juiste keuzes willen maken) werden vergeleken met ‘reguliere’ consumenten, blijkt dat er geen significant verschil is in ecologische voetafdruk. Volgens het onderzoek heeft dit te maken met de ‘gedrag-impact kloof’.
Wat doen aan shopverslaving?
De verslavingszorg van Vincent van Gogh heeft alle kennis en ervaring in huis om mensen met een koopverslaving te helpen. Ook partners, familieleden en andere naasten kunnen samen met jou bij ons terecht. Na een intake en een adviesgesprek krijg je een behandeling.