Welke antibiotica bij Cholecystitis?

Welke antibiotica bij Cholecystitis?

≥ 18 jaar

Score Medicatie Opmerking
Score: 3 / 8 Medicatie: amoxicilline + clavulaanzuur iv 1000/200mg 4dd 10 tot 14 dagen + aminoglycoside iv 1dd maximaal 3 dagen Opmerking: bij septische patiënt
Score: 2 / 8 Medicatie: ceftriaxon iv 2000mg 1dd 10 tot 14 dagen + metronidazol iv 500mg 3dd 10 tot 14 dagen

Wat is Cholecystitis En wat is meestal de oorzaak?

Een galsteen ontstaat doordat galvloeistof te lang stil staat in de galblaas en indikt. De overige oorzaken van een galblaasontsteking kunnen een infectie na een operatie, een zware verwonding, een tumor in de lever en/of alvleesklier of verbranding zijn.

Kan een kind ook galstenen hebben?

Dan heeft uw kind mogelijk galsteenkolieken. Er is dan een galsteen vastgeklemd in de uitgang van de galblaas en sluit deze helemaal af. Uw kind heeft scherpe pijnaanvallen in de rechterbovenbuik, vaak uitstralend naar de rug, gepaard gaande met misselijkheid/braken. Uw kind heeft meestal drang om te bewegen.

Hoe lang duurt een galblaasontsteking?

Meestal ontstaat de ontsteking aan de galblaas doordat een galsteen de af- en aanvoer naar de galblaas blokkeert, waardoor galvloeistof ophoopt. Een acute galblaasontsteking gebeurt plotseling. Als de ontsteking regelmatig terugkomt of lang duurt is de galblaasontsteking chronisch.

Hoe krijg je Galontsteking?

Oorzaak. Een ontstoken galblaas ontstaat vrijwel altijd door galstenen. Zo’n galsteen kan de af- en aanvoer van gal naar de galblaas afsluiten, waardoor een ontsteking ontstaat. Bij slechts 5% van de mensen met een galblaasontsteking is er een andere oorzaak, zoals een zware verwonding of verbranding.

Welke leeftijd galstenen?

Galstenen komen vooral voor na de leeftijd van 40 jaar.

Hoe gevaarlijk is galsteen?

Zijn galstenen gevaarlijk? Als u geen last heeft van de galstenen, hoeft u zich geen zorgen te maken. Pas bij klachten als hevige pijn, koorts en misselijkheid kan dit een teken zijn dat een galsteen de galweg blokkeert. Dit kan wel een ontsteking veroorzaken.

Wat is acute Calculeuze Cholecystitis?

Acute acalculeuze cholecystitis (AAC) is een ziektebeeld dat met name wordt gezien bij kinderen en oudere mannen. AAC komt, in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, frequent voor bij patiënten zonder acute onderliggende ziekte.

Wat te doen bij een ontstoken galblaas?

Behandeling. Als u een galblaasontsteking heeft, moet u bedrust nemen en krijgt u antibiotica, pijnstillers en vocht toegediend. Als de ontsteking hiermee niet over gaat, is een operatieve verwijdering van de galblaas (cholecystectomie) noodzakelijk. Dit gebeurt meestal met een kijkoperatie (laparoscopie).

Is een ontstoken galblaas gevaarlijk?

Een galblaasontsteking wordt vrijwel altijd verholpen door het operatief verwijderen van de galblaas (cholecystectomie) en de galstenen. Als de galblaas acuut ontstoken is, wordt de operatie zo snel mogelijk uitgevoerd. Als uw conditie te slecht is om geopereerd te worden, kan de operatie uitgesteld worden.

Wat is een cholecystectomie?

Verwijderen van de galblaas (cholecystectomie)

Welke medicatie na Galblaasverwijdering?

Als u last heeft van galstenen, worden ze meestal via een operatie verwijderd of soms vergruisd door schokgolven. Als een operatie niet mogelijk is, kan uw arts ursodeoxycholzuur voorschrijven. Dit medicijn kan kleine galstenen oplossen.