Welke blaasproblemen bij MS?

Welke blaasproblemen bij MS?

Regelmatig hebben MS patiƫnten last van aandrangincontinentie (een overactieve blaas). De blaasspier trekt dan op onverwachte momenten op eigen houtje samen. Vaak is hierbij ook de samenwerking met de sluitspier verstoord. Deze ontspant dan niet goed.

Hoe kom je er achter of je MS hebt?

Er bestaat geen specifieke diagnostische test voor MS. De diagnose MS wordt daarom gebaseerd op een combinatie van klinisch onderzoek (symptomen en lichamelijk onderzoek), beeldvorming (MRI) en/of laboratoriumonderzoek (ruggenprik en/of bloedtest).

Wat te doen bij tintelingen MS?

Soms komen in het gebied met veranderd gevoel ook tintelingen en/of pijnsensaties voor. Een bekend voorbeeld zijn aangezichtspijnen (trigeminusneuralgie). Meestal is behandeling van niet pijnlijke gevoelsstoornissen niet zinvol. Bij pijnlijke gevoelsstoornissen kunnen medicijnen helpen.

Welke problemen met urineren kunnen optreden bij zorgvragers met MS?

MS kan een verstoring in de aansturing van de blaasspier en de sluitspier veroorzaken door aantasting van de zenuwbanen. Als gevolg hiervan kunnen problemen ontstaan zoals ongewenst urineverlies, vaak plassen of juist niet kunnen plassen.

Hoe snel ga je achteruit met MS?

Bij zo’n twintig procent van mensen met MS begint MS direct in de tweede fase. Langzaamaan verergeren je klachten, afgewisseld met stabielere perioden. Meteen vanaf het begin. Je gezondheid gaat steeds achteruit en je hebt duidelijke terugvallen.

Hoe snel verergert MS?

Bij een opflakkering of aanval verergeren de klachten, of treden er nieuwe klachten op. De klachten worden geleidelijk aan erger in een periode van enkele uren tot enkele dagen. Klachten duren tussen enkele dagen en enkele maanden. Nadien verdwijnen klachten weer geleidelijk.

Wat zijn complicaties bij MS?

Door MS kan slijm soms moeilijk worden opgehoest, waardoor er longontsteking kan ontstaan. Soms kan door MS de blaas niet goed geleegd worden, wat een infectie van de urinewegen tot gevolg kan hebben. Deze infecties zijn indirecte gevolgen van MS en kunnen soms het leven bekorten.

Is MS te voorkomen?

Factoren uit de omgeving spelen hierbij waarschijnlijk een rol, maar ook erfelijke aanleg en levensstijl kunnen bijdragen. Blootstelling aan zonlicht en daarmee samenhangend de hoeveelheid van vitamine D in het lichaam, is waarschijnlijk een van de factoren die bepaalt welke kans iemand heeft om MS te krijgen.