Inhoudsopgave
Welke wonden worden gehecht?
In het kort
- bij een steekwond.
- als het bloeden niet stopt.
- als de wond groter is dan 1 centimeter en de wondranden niet tegen elkaar aan liggen.
- bij een bijtwond waarbij de huid kapot is.
- als de wond in contact is geweest met aarde, straatvuil of mest.
Hoe een hoofdwond verbinden?
Een ernstige hoofdwonde spoel je niet met water of een ontsmettingsmiddel. Laat een losse huidflap liggen op het hoofd. Als de wonde ernstig bloedt, stelp je de bloeding door gedurende 10 minuten op de wonde te drukken. Leg na 10 minuten een drukverband aan.
Wat voor soort hechtingen zijn er?
Voor het hechten van een wond (= het sluiten van een incisie) kan men kiezen uit een grote verscheidenheid aan methoden en materiaal. Voor het hechten kan men zijde, katoen, metaal, nylon, linnen, darm en dacron (polyester vezel) of metalen clips (agraves) gebruiken.
Hoe moet je een wond verbinden?
Verbind een bloedende wond met een verband of schone (thee)doek. Bijtwonden kan de huisarts tot 8 uur later hechten, andere wonden tot 12 uur later. Is de wond in contact geweest met aarde, straatvuil, mest of besmet bloed of speeksel? Zo nodig geeft uw huisarts u een injectie of antibiotica.
Hoe moet je hechten?
Maak ten eerste de huid rondom de wond schoon door deze te ontsmetten met Betadine. Gebruik eventueel handschoenen om infecties of overdraagbare ziektes te voorkomen. Druk vervolgens de wondranden naar elkaar toe en sluit deze af door dwars over de wond een of meerdere hechtstrips eroverheen te plakken.
Waarom wordt er gehecht?
Wat is hechten? Als een wond gehecht wordt, worden de zijkanten van de wond (de wondranden) aan elkaar vastgemaakt met hechtmateriaal, zoals hechtdraad. Daardoor geneest een grote wond, waarvan de wondranden ver uit elkaar liggen, sneller en mooier. Ook is er minder kans op infecties.