Inhoudsopgave
- 1 Heeft schildklier invloed op diabetes?
- 2 Wat is Tiroide?
- 3 Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van hypothyreoïdie?
- 4 Is een te snel werkende schildklier gevaarlijk?
- 5 Hoe merk je dat je het aan je schildklier hebt?
- 6 Waarom komt hypothyreoïdie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?
- 7 Wat is te hoge bloedsuikerspiegel?
Heeft schildklier invloed op diabetes?
Bij een auto-immuun schildklieraandoening komen vaak ook aandoeningen voor als diabetes type 1 of coeliakie. Een ontregelde schildklier (te snel of te langzaam werkend) kan van invloed zijn op je insulinebehoefte en ervoor zorgen dat je bloedglucosewaarden minder stabiel zijn.
Wat is Tiroide?
De schildklier zit aan de voorkant van uw hals, onder de adamsappel. De schildklier maakt een hormoon en geeft het af aan het bloed. Dit hormoon helpt uw lichaam om van eten energie te maken. Dit heet stofwisseling.
Heeft schildklier invloed op bloeddruk?
De schildklier maakt te veel schildklierhormoon aan, wat kan leiden tot vermageren, een te snelle hartslag en hoge bloeddruk, een overdreven warmtegevoel, diarree en beven.
Welke hartklachten bij trage schildklier?
hartklachten: te weinig schildklierhormoon vertraagt de hartslag en kan op termijn leiden tot hartfalen. Hypothyreoïdie kan daarnaast leiden tot een hoge bloeddruk en een verhoogde cholesterolwaarde. glaucoom: de kans op een verhoogde oogboldruk en daarmee tot gezichtsverlies is toegenomen.
Wat zijn veelvoorkomende oorzaken van hypothyreoïdie?
Mogelijke oorzaken van hypothyreoïdie zijn: ziekte van Hashimoto, een auto-immuunziekte waarbij u antistoffen maakt die de schildklier beschadigen. Dit is de meest voorkomende oorzaak van hypothyreoïdie in Nederland.
Is een te snel werkende schildklier gevaarlijk?
Hyperthyreoïdie geeft een verhoogd risico op een zogenaamde thyreotoxische storm of crisis bij de moeder. Dit is een levensbedreigende complicatie van een te snel werkende schildklier, waarbij grote hoeveelheden schildklierhormoon ineens vrijkomen in het bloed.
Heeft de schildklier invloed op het hart?
Te weinig schildklierhormoon leidt ook tot hartfunctiestoornissen, omdat de energievoorziening van het hart onvoldoende is, maar bovendien wordt het weefsel van het hart en bloedvaten stijver, waardoor de hartfunctie minder wordt en de bloeddruk kan oplopen.
Wat gebeurt er als je schildklier te traag werkt?
Als uw schildklier te langzaam werkt, komt er te weinig schildklierhormoon in uw bloed. Hierdoor kan het lichaam minder goed energie maken. Uw stofwisseling is te langzaam. Hierdoor werkt uw lichaam minder goed.
Hoe merk je dat je het aan je schildklier hebt?
Je schildklier, ook wel thyroïde genoemd, bevindt zich laag onder in je hals. Het ligt als een soort schild om je luchtpijp heen, onder je strottenhoofd. Je schildklier bestaat uit twee zogenaamde kwabben. De kwabben zijn opgebouwd uit blaasjes en zijn verbonden door weefseleilandjes.
Waarom komt hypothyreoïdie vaker voor bij vrouwen dan bij mannen?
Hypothyreoïdie komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De schildklier De. Het TSH zorgt ervoor dat uw schildklier schildklierhormoon aanmaakt en afgeeft. Als er voldoende schildklierhormoon vrijkomt, gaat er een signaal naar de hypofyse dat er voldoende is en maakt de hypofyse minder TSH aan. Daarmee is de cirkel rond.
Wat is de verhoogde bloedsuiker?
Een hoge bloedsuiker komt bijvoorbeeld omdat je te veel suiker en koolhydraten eet of drinkt. Als je bijvoorbeeld 3 glazen cola drinkt, dan heb je vrij veel suiker in je lichaam gekregen. Dit kan een verhoogde bloedspiegel veroorzaken. Medicatie kan alleen een verhoogde bloedsuiker geven als het medicatie voor diabetes is.
Waarom is uw bloedsuiker te hoog?
Tekenen dat uw bloedsuiker te hoog is, kunnen zijn: dorst, een droge tong, veel moeten plassen en een vermoeid, slaperig gevoel. Het probleem hierbij is, dat dit relatief vage klachten kunnen zijn die niet direct door iedereen in verband worden gebracht met hoge bloedsuiker. Maar is uw bloedsuiker te hoog, dan is dit gevaarlijk.
Wat is te hoge bloedsuikerspiegel?
Dat komt bijvoorbeeld door eten, drinken, bewegen, stress, emoties of een griepje. Een te lage bloedsuikerspiegel heet hypoglykemie, of kort gezegd hypo. Een te hoge bloedsuiker heet hyperglykemie, afgekort tot hyper.